Pioniers van coronavaccin: “Tegen 2030 hebben we vaccin tegen kanker”

Uğur Şahin en Özlem Türeci, stichters van BioNTech ©  BELGAIMAGE

Voor het einde van het decennium beschikken we over een vaccin tegen kanker. Dat zeggen Uğur Şahin en Özlem Türeci, de stichters van BioNTech, het Duitse bedrijf dat pionierde in het vaccin tegen het coronavirus.

jvhBron: The Guardian

Volgens Şahin en Türeci kan de mRNA-techniek die aan de basis van hun revolutionaire vaccin ligt ook gebruikt worden voor een vaccin tegen kankercellen, in plaats van tegen het coronavirus. Een mRNA-coronavaccin gebruikt de (ongevaarlijke) proteïnen van het virus om het menselijke immuunsysteem voor te bereiden op een echte aanval van het virus. Volgens de wetenschappers kan die aanpak ook werken bij kankercellen. Zo’n vaccin zou volgens Şahin zelfs al “voor 2030” beschikbaar moeten zijn voor gebruik bij patiënten.

BioNTech werkte al aan een vaccin tegen kanker voor de coronapandemie uitbrak. Het bedrijf gebruikte die innovatieve techniek om snel een coronavaccin te maken, maar heeft de focus inmiddels weer verlegd naar het onderzoek naar een kankervaccin. Verschillende vaccins zouden zich in het stadium van klinische tests bevinden. Het gaat meer specifiek om behandelingen voor darmkanker en huidkanker.

Toch liggen er nog ernstige obstakels op de weg naar het succes, klinkt het. Kankercellen bestaan uit verschillende soorten proteïnes, waardoor het bijzonder moeilijk is om een vaccin te ontwerpen dat alle kankercellen viseert, maar geen gezond weefsel aanvalt.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten