Handlanger van daders aanslag Charlie Hebdo riskeert in beroep levenslange celstraf

©  AFP

In het proces in beroep rond de aanslagen op de redactie van Charlie Hebdo en de Hyper Cacher-supermarkt van januari 2015 heeft het openbaar ministerie dinsdag een levenslange gevangenisstraf gevraagd voor Ali Riza Polat. Hij zou de overleden uitvoerders van de aanslag geholpen hebben wapens te zoeken en de plannen mee hebben opgesteld. Voor Amar Ramdani werd twintig jaar cel gevorderd.

gjsBron: BELGA

Het openbaar ministerie benadrukte “de centrale rol” die Polat gespeeld heeft bij de voorbereiding van de aanslagen, waarbij in totaal zeventien mensen om het leven kwamen. In eerste aanleg was Polat veroordeeld tot dertig jaar opsluiting, nadat er ook een levenslange celstraf gevorderd was.

Amar Ramdani zou volgens de procureur dan weer wapens hebben geleverd, waarmee vijf van de zeventien slachtoffers zijn gedood, en de aanslagen mee hebben gefinancierd. In eerste aanleg werd hij al veroordeeld tot een celstraf van twintig jaar, maar hij blijft zijn betrokkenheid ontkennen.

Kouachi

De aanslag tegen Charlie Hebdo vond plaats op 7 januari 2015. De broers Saïd en Cherif Kouachi vermoordden toen twaalf mensen en sloegen op de vlucht. De dag erna doodde Amédy Coulibaly een politieagente in Montrouge, in de buurt van Parijs. Nog een dag later schoot hij vier mannen dood tijdens een gijzeling in de joodse supermarkt Hyper Cacher in het oosten van Parijs. De broers Kouachi en Amédy Coulibaly werden uiteindelijk doodgeschoten bij een actie van de politie.

Op het eerste proces in de herfst van 2020 stonden elf mensen terecht. Daarbij werden straffen van vier tot dertig jaar uitgesproken. Negen van de verdachten legden zich bij die straffen neer, maar twee van hen - Ali Riza Polat en Amar Ramdani - tekenden dus beroep aan.

Aangeboden door onze partners