Stakingsaanzegging bij Brusselse brandweer ingediend: “Situatie is explosief”

Volgens de vakbond was het overlijden van een collega bij een brand in het Sheratonhotel de druppel. ©  Brandweer Brussel

Bij de Brusselse brandweer is de situatie “explosief”, en het personeel is “op”. Dat zegt de Franstalige liberale vakbond SFLP in een persbericht. Daarom is een stakingsaanzegging ingediend bij de Dienst voor Brandbestrijding en Dringende Medische Hulp vanaf 25 oktober, de dag erop wordt een personeelsvergadering bijeengeroepen.

jvhBron: BELGA

Vakbondsman Eric Labourdette wijst op de vele zware gebeurtenissen van de afgelopen jaren, zoals de aanslagen, het coronavirus, en overstromingen. Die hebben tot trauma’s geleid bij het personeel. “Het personeel bij de brandweer krijgt te maken met een uitzonderlijke toename van het aantal interventies, terwijl ze in gecompliceerde en zelfs gewelddadige omstandigheden moeten werken.”

“Op het hoofdkantoor komen sommige medewerkers met schrik werken”, zegt Labourdette. “Bovendien krijgen we al weken te maken met hinderlagen waarbij we straatstenen in het gezicht gegooid krijgen. Sommige ploegen moeten door de politie geëscorteerd worden en dat is een onmogelijke werkomgeving.”

Enkele brandweerlui kampen met een burn-out, anderen nemen ontslag. Volgens Labourdette was het overlijden van een collega, in maart van dit jaar bij een brand in het Sheratonhotel, de druppel.

De vakbond vindt dat er te weinig psychosociale steun is voor de brandweer. Het grote aandeel brandweerlui dat met posttraumatische stress kampt, verklaart volgens de vakbond de afwezigheidsgraad van meer dan 10 procent in sommige kazernes.

“De Brusselse regering moet de middelen vinden om eindelijk een goede ondersteuningsstructuur voor haar eigen ambtenaren op te zetten, evenals een permanente wervingscampagne voor personeel”, aldus de vakbondsman nog.

De stakingsaanzegging die vanaf 25 oktober loopt, geldt enkel voor de DBDMH, al is er al een algemenere stakingsaanzegging voor de hulpdiensten voor de staking die de socialistische en christelijke vakbond op 9 november plannen.

Aangeboden door onze partners