Amazon dient eerste strafrechtelijke klacht in Europa in tegen valse recensies

©  Soeren Stache/dpa-Zentralbild/dp

De Amerikaanse internetwinkel Amazon heeft in Europa een eerste strafrechtelijke klacht ingediend tegen valse recensies. Amazon heeft een strafklacht ingediend in Italië en een rechtszaak opgestart in Spanje in zijn strijd tegen bedrijven die valse recensies aanbieden. In de Verenigde Staten heeft Amazon recentelijk nog eens tien nieuwe rechtszaken opgestart.

ltoBron: BELGA

Amazon richt de pijlen op de meer dan 11.000 websites en sociale mediagroepen die trachten valse recensies op Amazon en andere webwinkels te orkestreren in ruil voor geld of gratis producten.

De eerste strafklacht van Amazon in Europa is gericht tegen een makelaar in Italië die valse recensies verkoopt. De beschuldigde zou een netwerk opgericht hebben van mensen die producten op Amazon willen kopen en een 5-sterren recensie willen geven in ruil voor een volledige terugbetaling van het product. Dergelijke misdaden kunnen in Italië bestraft worden met boetes en gevangenisstraffen.

LEES OOK. Belgische webshop van Amazon is er eindelijk, maar ze lijken het niet te menen (+)

Ook in Spanje heeft Amazon een klacht ingediend tegen een makelaar in valse recensies, Agencia Reviews. Die richt zich tot kopers en verkopers van www.amazon.es en communiceert via de berichtendienst Telegram om niet opgemerkt te worden.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten