Ali Riza Polat in beroep veroordeeld tot levenslang voor medeplichtigheid aanslagen Parijs

©  AFP

Ali Riza Polat (37) is donderdag in beroep veroordeeld tot levenslang voor medeplichtigheid bij de aanslagen op de redactie van het satirische weekblad Charlie Hebdo en de Hyper Cacher-supermarkt van januari 2015 nabij Parijs. Medebeschuldigde Amar Ramdani (41) kreeg een lichtere straf.

ltoBron: BELGA

Tijdens het proces in eerste aanleg in de herfst van 2020 stonden elf mensen terecht. Daarbij werden straffen van vier tot dertig jaar uitgesproken. Negen van de verdachten legden zich bij die straffen neer, maar twee van hen - Ali Riza Polat en Amar Ramdani - tekenden dus beroep aan. Zij kregen toen respectievelijk dertig jaar en twintig jaar.

In beroep vorderde het openbaar ministerie een levenslange gevangenisstraf voor Ali Riza Polat. Hij zou de overleden uitvoerders van de aanslag geholpen hebben wapens te zoeken en de plannen mee hebben opgesteld.

Voor Amar Ramdani werd opnieuw twintig jaar cel gevraagd. Hij zou volgens de procureur wapens hebben geleverd, waarmee vijf van de zeventien slachtoffers zijn gedood, en de aanslagen mee hebben gefinancierd.

LEES OOK. Handlanger van daders aanslag Charlie Hebdo riskeert in beroep levenslange celstraf

Verhoogd tot levenslang

Het hof van assisen volgde het openbaar ministerie donderdag wat Ali Riza Polat betreft. Zijn gevangenisstraf wordt verhoogd tot levenslang, met een “veiligheidsperiode” van twintig jaar. Dat wil zeggen dat de Frans-Turkse man ook zeker twintig jaar niet in aanmerking komt voor een voorwaardelijke vrijlating.

Amar Ramdani kreeg dan weer een lichtere straf. Hij moet van het hof dertien jaar de cel in, met een veiligheidsperiode van twee derde van die termijn.

De aanslag tegen Charlie Hebdo vond plaats op 7 januari 2015. De broers Saïd en Cherif Kouachi vermoordden toen twaalf mensen en sloegen op de vlucht. De dag erna doodde Amédy Coulibaly een politieagente in Montrouge, in de buurt van Parijs. Nog een dag later schoot hij vier mannen dood tijdens een gijzeling in de joodse supermarkt Hyper Cacher in het oosten van Parijs. De broers Kouachi en Amédy Coulibaly werden uiteindelijk doodgeschoten bij een politieactie.

Aangeboden door onze partners