Woonproject in Maaseik wint zonnepanelenactie van HBvL: “Gratis stroom meer dan welkom”

“We hebben een woonproject met onze drie kinderen, dus we verbruiken samen heel wat stroom. Die gratis zonnepanelen zijn dus meer dan welkom”, zegt Jean Driesen (63) uit Maaseik. ©  Dick Demey

Maaseik -

De gratis zonnepanelen die uw krant cadeau deed in het kader van het dossier SOS Energie gaan naar een bijzondere familie uit Maaseik. “Mijn vrouw en ik hebben een woonproject met onze drie kinderen. Die gratis stroom is dus meer dan welkom”, zegt winnaar Jean Driesen (63).

Koen Snoekx

Een week geleden bracht Het Belang van Limburg het dossier SOS Energie waar we onze lezers allerlei tips gaven om zich te wapenen tegen de energiecrisis. Aan dat dossier hing ook een zonnepanelenactie vast. Dankzij het Hasseltse bedrijf H&S PowerSolutions, dat gespecialiseerd is in hernieuwbare energie, maakte u kans op gratis zonnepanelen op uw dak, inclusief een thuisbatterij (5 kWh), ter waarde van maximaal 16.000 euro.

Lees ons volledige energiedossier hier.

Met bijna 50.000 deelnames was de zonnepanelenactie een enorm succes. Maar er kon maar één iemand de winnaar zijn. En dat is de familie Driesen uit Maaseik. “We zijn bijzonder blij met deze prijs”, glundert Jean Driesen (63). Want Jean en zijn vrouw Marie-Rose Douce (62) hebben een bijzonder woonproject in Maaseik. “Jaren geleden hebben we het huis van de grootouders van mijn vrouw gekocht. De vroegere stal naast het huis hebben we omgebouwd tot woning, waar onze zoon Pieter (33) met zijn vrouw en hun zoontje (4) hun stekje hebben. Daarnaast wonen ook onze oudste zoon Tom (36) en dochter Ilse (28) bij ons. We wonen hier dus eigenlijk met zeven mensen samen, al heeft ieder wel zijn privacy.”

  “Door de dure energieprijzen gaan we veel bewuster om met ons elektriciteitsverbruik”, zegt Jean Driesen. ©  Dick Demey

  9.000 kWh verbruik

  Het woonproject van de familie Driesen in Maaseik heeft één elektriciteitsmeter. “Op jaarbasis verbruiken we in totaal zo’n 9.000 kWh”, zegt Jean. “Dat is veel, maar omdat we met een aantal gezinnen samenwonen, hebben we hier ook meerdere zware toestellen, zoals wasmachines en droogkasten, tegelijk draaien.”

   Met elektriciteitsprijzen die door het dak gaan, had Jean al langer plannen om zonnepanelen en een thuisbatterij te plaatsen. Op de tafel van de familie Driesen ligt zelfs een mapje met een offerte. “Ik had een firma inderdaad onlangs prijs laten maken voor een zonnepaneleninstallatie. Maar nog voor de offerte bij mij was toegekomen, kreeg ik telefoon van Het Belang van Limburg dat ik de winnaar ben van de zonnepanelenactie. De firma die ik een offerte had gevraagd, heeft dat trouwens heel sportief opgenomen. Ze zijn oprecht blij voor ons.”

   Jean heeft ook al een idee waar hij de gratis zonnepanelen wil laten installeren. “Achter het huis van onze jongste zoon staat een carport. Dat lijkt me de ideale plek om de zonnepanelen op te plaatsen, omdat ze daar ook op het zuiden gericht zijn.”

   “Achter het huis van onze jongste zoon staat een carport. Dat lijkt me een ideale plaats om de zonnepanelen op te plaatsen”, zegt Jean Driesen. ©  Dick Demey

   Amerikaanse koelkast

   Door de dure energieprijzen probeert de familie Driesen ook nog op andere manieren het elektriciteitsverbruik naar beneden te krijgen. “Tot voor kort stond hier in onze keuken nog een Amerikaanse koelkast van 24 jaar oud. Die bleek enorm veel stroom te verbruiken. We hebben de Amerikaanse koelkast nu vervangen door een nieuwe energiezuinige koelkast en die verbruikt liefst vier keer minder. Zonder de energiecrisis hadden wij die oude koelkast nooit vervangen, maar met deze prijzen let je daar natuurlijk veel meer op. Daarnaast gaan we ook de muren van ons huis nog laten isoleren om zo ook de verwarmingskosten te drukken.”

    Aangeboden door onze partners