Philips wil wereldwijd 4.000 banen schrappen

©  REUTERS

Philips wil wereldwijd 4.000 banen schrappen, zo kondigt het Nederlandse elektronicaconcern maandagochtend aan. Philips telt wereldwijd zo’n 79.000 werknemers. De impact in België is nog niet duidelijk.

jvhBron: BELGA

De resultaten van Philips staan onder druk door onder meer leveringsproblemen, de inflatie, de strenge coronamaatregelen in China en de oorlog in Oekraïne. Ook kampt het bedrijf met een dure terugroepactie voor slaapapneu-apparaten.

Daardoor daalde de omzet in het derde kwartaal met 5 procent tot 4,3 miljard euro. De operationele winst liep terug tot 209 miljoen euro, vergeleken met 512 miljoen euro in dezelfde periode een jaar eerder. Dat was ook lager dan analisten hadden verwacht.

Philips wil met het schrappen van banen de organisatie stroomlijnen en de bedrijfskosten verlagen, klinkt het. De reorganisatie kost naar verwachting 300 miljoen euro, maar levert wel een jaarlijkse kostenbesparing op van ongeveer hetzelfde bedrag. De herstructureringskosten zullen over de volgende kwartalen worden gespreid.

Of er in België banen zullen sneuvelen, is niet duidelijk. Een woordvoerder zegt dat de gevolgen voor België nog worden onderzocht. “We zullen de lokale regels en voorschriften volgen”, zegt hij. Philips geeft in ons land werk aan ongeveer 300 mensen. In Nederland vallen 400 gedwongen ontslagen op een personeelsbestand van 11.000.

Het medisch-technologiebedrijf waarschuwde onlangs al dat de omzet 5 procent lager ligt dan vorig jaar als gevolg van onder meer een tekort aan onderdelen. Ook de operationele winst zou een stuk lager uitvallen dan een jaar geleden. Analisten denken dat de problemen ook in het vierde kwartaal nog zullen spelen, en mogelijk zelfs volgend jaar.

Philips kondigde eerder ook al een afwaardering van 1,3 miljard euro aan op het bedrijfsonderdeel dat verantwoordelijk is voor de slaapapneu-apparaten, waarvan wereldwijd miljoenen exemplaren moeten worden teruggeroepen.

Aangeboden door onze partners