Bpost-topman Dirk Tirez zet stap opzij na interne audit

©  BELGA

Dirk Tirez zet tijdelijk een stap opzij als CEO van Bpost. De directe aanleiding voor die beslissing is een interne audit bij het post­bedrijf, over de manier waarop de aanbesteding voor het nieuwe krantencontract tot stand is gekomen.

pdd, adb, jvhBron: De Standaard, Belga

De overheid kent aan de verdeler van kranten en tijdschriften jaarlijks 125 miljoen tot 175 miljoen euro toe. Er wordt onderzocht of er een heimelijke samenwerking is geweest tussen uitgevers en medewerkers van Bpost bij het bepalen van de offerte.

Kamerlid Michael Freilich (N-VA) had er lucht van gekregen dat er bij Bpost een interne audit liep over de aanbesteding, en stelt daarover dinsdag in een parlementaire commissie vragen aan minister van Overheidsbedrijven Petra De Sutter (Groen). Die bevestigde gisteren dat er een interne audit loopt, maar wil niet vooruitlopen op de resultaten daarvan.

In de omgeving van Tirez wordt erop gewezen dat de CEO zelf de kat de bel aanbond, en dat hij een stap opzijzet om de zaak grondig te kunnen uitspitten. Het onderzoek wordt geleid door een auditcomité in de raad van bestuur van het post­bedrijf.

“Alle middelen worden ingezet”

Bpost stuurde maandagnacht een communiqué uit over de audit: “De vennootschap is een compliance onderzoek gestart dat elementen aan het licht heeft gebracht die kunnen wijzen op schendingen van corporate policies van de vennootschap en van toepasselijke wetgeving. Deze elementen worden met de bevoegde autoriteiten gedeeld. Het compliance onderzoek naar mogelijke wanpraktijken door personen die voor de vennootschap werken is volop gaande, waarbij alle middelen worden ingezet”, luidt het.

De raad van bestuur wacht intussen het resultaat van het onderzoek af, en zal de gevolgen ervan voor de vennootschap evalueren alvorens verdere mededelingen te doen.

De Sutter “hoopt dat er snel duidelijkheid komt”

Minister van Overheidsbedrijven Petra De Sutter (Groen) bevestigde dinsdagochtend dat de bpost-CEO tijdelijk een stap opzijzet “om een intern onderzoek niet te hinderen”. De minister werd vorige week samen met de raad van bestuur ingelicht over de interne audit, zegt ze. De minister “hoopt dat er snel duidelijkheid komt”.

Tirez geeft de fakkel tijdelijk door aan Henri de Romrée. Die stuurde tot nu de Amerikaanse ­activiteiten aan. Tirez werd vorig jaar in juli officieel bekrachtigd als nieuwe CEO, nadat hij tijdelijk de activiteiten van zijn voorganger Jean-Paul Van Avermaet – die in opspraak kwam door vermeende prijsafspraken bij G4S – had overgenomen.

Freilich: “Interne audit al maanden aan de gang”

Volgens Michael Freilich (N-VA), die eerder al kritiek uitte op de subsidies voor krantenbedeling, is het intern onderzoek bij bpost al maanden aan de gang, en zijn er aanwijzingen dat de directie de vis wilde verdrinken. Pas nadat hij parlementaire vragen indiende werd minister van Overheidsbedrijven Petra De Sutter (Groen) ingelicht, en pas nadat De Standaard erover berichtte zette de CEO een stap opzij, zegt Freilich.

Het onderzoek kan daarom niet intern blijven en moet ook door het gerecht worden gevoerd, vindt Freilich, die minister De Sutter – die dinsdagmiddag in de Kamer verwacht wordt – oproept om juridische stappen te zetten. Tegelijkertijd wil de N-VA het hele subsidiemechanisme geschrapt zien. Enkel voor gebieden waar het economisch niet rendabel is om tijdschriften en kranten te bezorgen, kan er voor Freilich staatssteun zijn.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten