Om stil van te worden: voormalig topwielrenster Amy Pieters zet eerste stappen, tien maanden na zware val op training

©  Amy Pieters

Wielrenster Amy Pieters flirtte na een zware valpartij op training tien maanden geleden met de dood, maar is na een zware operatie en een maandenlange coma vol goede moed aan een lange revalidatie bezig. De ploeggenote van Lotte Kopecky bij SD Worx kan intussen weer zelfstandig korte stukjes stappen.

Michael Van Damme

De 31-jarige Pieters kwam eind december vorig jaar ten val tijdens een wegtraining van de nationale baanploeg, in de buurt van het Spaanse Calpe. Ze verloor daarbij het bewustzijn en liep een ernstig hersenletsel op. Pieters moest een operatie ondergaan en lag maandenlang in coma. Eind april meldde haar ploeg SD Worx dat de renster weer bij bewustzijn is. Sinds augustus werkt ze verder aan haar herstel in het Woerdense revalidatiecentrum.

Praten

Pieters en haar entourage trekken zich op aan elke stap voorwaarts, hoe klein ook. En dat valt intussen ook letterlijk te nemen, want Pieters kan weer stappen. “Aan wat ze laat zien, is de overtuiging dat Amy weer zal kunnen lopen!”, luidt het commentaar bij de eerste stapjes die Pieters met ondersteuning heeft gezet.

“Praten lukt nog niet, wat het lastig maakt om haarzelf duidelijk te maken. Het niet kunnen uitleggen of uiten valt haar en ons soms dan ook wat zwaar”, klinkt het op de website van haar stichting. Wel kan ze af en toe klanken en zelfs een enkel woord uitbrengen. “Soms horen we ook ineens een klein woordje duidelijk uit haar mond ontsnappen. Herhalen doet ze dit nog niet, maar hoe fijn en hoopvol is het dan weer even haar vertrouwde stem in dit spontaan geuite woord te horen.”

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

“Met een beetje hulp komt ze omhoog uit haar stoel en zet ze zelf haar stappen. Ondersteund doet ze korte stukjes lopen”, klinkt het in de meest recente update bij het Amy Pieters Fonds, dat geld inzamelt omdat niet alle behandelingen die de renster moet ondergaan, worden vergoed en aanpassingen en hulpmiddelen erg duur zijn.

©  BELGAIMAGE

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten