Meerderheid van burgerlijke partijen erkend als slachtoffers van terrorisme na proces rond aanslagen Parijs

©  AFP

Vier maanden na de uitspraak in het proces van de aanslagen van 13 november in Parijs heeft de Franse justitie dinsdag het statuut van terrorismeslachtoffer toegekend aan een groot aantal van de burgerlijke partijen, onder meer de concertzaal Bataclan en de inwoners van Saint-Denis. Dat blijkt uit het burgerlijk vonnis dat het Franse persagentschap AFP kon inkijken. De slachtoffers in kwestie spreken over een “gerechtelijke overwinning”.

Bron: BELGA

In het burgerlijk vonnis heeft het speciale hof van assisen van Parijs de overgrote meerderheid ontvankelijk verklaard van meer dan 2.600 mensen die zich burgerlijke partij hadden gesteld op het strafproces dat op 29 juni na tien maanden zitting werd afgerond. Slechts bij 50 natuurlijke of rechtspersonen werd de aanvraag ongegrond verklaard, onder meer de gemeenten Parijs en Saint-Denis die naar eigen zeggen materiële en imagoschade hebben opgelopen. 

Ook alle personen die zich in de buurt van de feiten bevonden en door de aanslagen geschokt waren, maar geen rechtstreeks door de strafbare feiten veroorzaakte schade hadden geleden, worden niet als terrorismeslachtoffers erkend. Elkeen die zich in de vuurlinie bevond of in de perimeter van de ontploffingen, wordt wel als slachtoffer erkend. De erkenningen gaan veel verder dan de eisen van het Franse antiterrorismeparket (Pnat).

Aangeboden door onze partners