VS, Japan en Zuid-Korea waarschuwen: “Ongekend krachtig antwoord” bij Noord-Koreaanse kernproef

Archiefbeeld ©  AFP

De Verenigde Staten, Japan en Zuid-Korea hebben woensdag Noord-Korea gewaarschuwd voor een “ongekend krachtig antwoord” indien het communistische regime in Pyongyang toch een kernproef zou uitvoeren. Ook beloofden ze als een gezamenlijk front te reageren tegen de raketlanceringen vanuit Noord-Korea, die de laatste tijd opgevoerd werden.

jvhBron: BELGA

“We zijn overeengekomen om de samenwerking op te drijven zodat Noord-Korea onmiddellijk zijn illegale activiteiten stopzet en de gesprekken over denuclearisatie herneemt”, zo zegt Cho Hyundong,  de 1e viceminister van Buitenlandse Zaken in Seoel. Volgens de Zuid-Koreaan zal er een “ongekend krachtig antwoord” van de drie landen volgen wanneer Pyongyang toch doorzet met de nucleaire testen.

Dinsdag waarschuwden Seoel en Washington dat Noord-Korea elk moment zo’n proef zou kunnen lanceren. De afgelopen weken heeft het regime ook al verschillende raketten afgevuurd. “Dit gedrag is gevaarlijk en bijzonder destabiliserend”, hekelde Wendy Sherman, de Amerikaanse viceminister van Buitenlandse Zaken. Sherman drong er bij Noord-Korea nogmaals op aan om zich te onthouden van “nieuwe provocaties”.

Aangeboden door onze partners