Laten ook Gentse studenten hun lint soms beter thuis?

Vorige week verbroederden meer dan duizend studenten nog onder de stadshal. ©  fvv

Gent -

‘Laat je clublint op donderdagavond thuis.’ Dat is de oproep die een koepel van Leuvense studentenclubs aan de leden doet, na enkele gevallen van agressie. In Gent loopt het zo’n vaart niet, klinkt het bij het FaculteitenKonvent. “Studenten kunnen hun lint nog steeds met trots dragen.”

Max Dedulle

LEES OOK:“Laat je lint thuis op donderdag”: studentenclubs komen met opvallende aanbeveling na “meerdere incidenten”

In Leuven vonden er dit academiejaar al enkele agressiegevallen plaats in het uitgaansleven. Volgens geruchten worden leden van studentenclubs geviseerd, naar aanleiding van de dood van Sanda Dia. Bewijzen daarvoor zijn er niet, maar toch neemt het Leuvense Seniorenkonvent het zekere voor het onzekere. Wie op donderdag uitgaat, laat volgens de organisatie best zijn clublint thuis.

Moeten Gentse studenten zich ook zorgen maken? “Ik heb geen weet van agressie tegenover studentenkringen of clubs”, zegt Emmanuel Beyer, voorzitter van het FaculteitenKonvent. “Als er in Leuven al een probleem zou zijn, stelt het zich in Gent niet. Studenten kunnen hun lint nog altijd openlijk en met trots dragen.”

Dopen

Wie dezer dagen door de Overpoort of het Citadelpark loopt, ziet – en ruikt – dat het doopseizoen in volle gang is. Toch zindert de tragisch afgelopen doop van de club Reuzegom nog altijd na, ook in het Gentse studentenleven.

“We merken dat studenten met meer vragen zitten, onder meer over wat hen te wachten staat bij de dopen. Voor hen hebben we een ‘doopflyer’: daarin staan hun rechten opgesomd en lezen ze waar ze terecht kunnen bij problemen. Bovendien is er onlangs nog een streng ‘doopcharter’ ondertekend. Alcohol is vanaf dit jaar verboden op de dopen, en er is meer aandacht voor het fysieke en mentale welzijn van de schachten.”

Tijdens de coronacrisis, toen de meeste activiteiten niet mochten doorgaan, leefde bij velen de angst dat het Gentse studentenleven die klap niet te boven zou komen. Maar die vrees bleek volgens Beyer ongegrond. “We zien ongeveer even veel inschrijvingen en activiteiten als voor corona. Dat doet ons uiteraard veel plezier.”

AANGERADEN
Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten

Meest gelezen uit de buurt