Noorwegen pakt Russische spion op, Moskou ontkent spionagepraktijken

Archiefbeeld. ©  REUTERS

De Russische ambassade heeft woensdag spionagepraktijken ontkend in Noorwegen. Dinsdag kondigde Oslo aan een vermoedelijke Russische illegale agent te hebben opgepakt.

Wim Verhaert Bron: BELGA

De opgepakte man deed zich voor als Braziliaanse onderzoeker, die sinds een jaar werkt op de universiteit van Tromsø, in het noorden van Noorwegen. Volgens de Noorse contraspionagediensten (PST) zou hij een Russische agent zijn. Hij wilde volgens PST een netwerk opbouwen, informatiekanalen opzetten en infiltreren in milieus met gevoelige informatie. De contraspionagediensten vragen de uitlevering van de man, omdat hij “een bedreiging vormt voor de fundamentele belangen van de natie”. De Russische ambassade in Noorwegen zei woensdag niet te weten “over wie of wat het gaat”. “In het algemeen wordt spionage de laatste tijd zwaar gepromoot in Noorwegen”, klonk het ook. 

Naast de opgepakte vermoedelijke spion, heeft Noorwegen de afgelopen dagen een tiental Russische burgers opgepakt die beschuldigd worden van het besturen van drones boven het Noorse grondgebied, wat verboden is door de oorlog in Oekraïne, of van schendingen van het verbod op het fotograferen van gevoelige sites. Noorwegen maakt zich ook zorgen over Russische vissersboten of onderzoeksschepen, die nog steeds toegelaten zijn in bepaalde Noorse havens. “Dat is allemaal politiek gestuurd”, aldus de ambassade.

Noorwegen, door de Russische beperkingen vanwege de oorlog nu de grootste gasleverancier voor Europa, heeft de waakzaamheid vergroot rond strategische sites. Het gebeurt maar heel zelden dat illegale agenten worden opgepakt. Een ophefmakend geval was die van de arrestatie van Anna Chapman, een Russische zakenvrouw die in 2010 werd opgepakt in New York.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten