ACV verwerpt transformatieplan VRT en roept op tot staking op 9 november

Archiefbeeld. ©  BELGA

Na de socialistische vakbond ACOD heeft nu ook de christelijke bond ACV de zogenaamde conclusietekst over de herstructurering bij de VRT afgekeurd. Dat meldt de vakbond in een persbericht, terwijl ook opgeroepen wordt tot een staking bij de openbare omroep op 9 november.

Wim Verhaert Bron: BELGA

Hoewel na onderhandelingen tussen directie en vakbonden het aantal naakte ontslagen werd teruggedrongen van 116 naar 67, vinden beide vakbonden de plannen nog onaanvaardbaar. Onder meer de keuze om de productie van de soap “Thuis” over te hevelen naar een extern productiehuis stuit op verzet.

“Ook voor de medewerkers die kunnen blijven, zal de werkdruk nog verder toenemen”, zegt ACV. “En dat terwijl deze medewerkers nu al aangeven dat het met hun welzijn niet goed zit. De voorziene maatregelen rond welzijn staan niet in verhouding tot de toenemende werkdruk.”

Zowel ACOD als ACV roept op tot staking bij de VRT op 9 november, wanneer de vakbonden nationaal acties organiseren voor meer koopkracht. De liberale vakbond VSOA moet zich nog uitspreken over de conclusietekst.

Tegenslag voor directie

De afkeuring van ACV, dat tot nu toe een meer gematigde houding had dan ACOD, is een tegenslag voor de directie van de openbare omroep. Die kan de plannen wel zonder vakbondssteun doordrukken, maar dat is ongebruikelijk. Eind november zou het proces moeten worden afgerond.

De directie moet besparen van de Vlaams regering. In de loop van de beheersovereenkomst 2020-2025 moet de omroep structureel 25,1 miljoen euro minder publieke middelen gebruiken. In april stelde CEO Frederik Delaplace een “transformatieplan” voor, waarbij aanvankelijk sprake was van 116 naakte ontslagen, het niet vervangen van vijftig natuurlijke vertrekkers en de uitbesteding van ‘Thuis’.

De sociale onrust heeft de voorbije weken al gevolgen gehad voor de programmatie. Er sneuvelden door stakend personeel al afleveringen van actualiteitsprogramma’s ‘Terzake’, ‘De Afspraak’, ‘Villa Politica’ en ‘De Zevende Dag’. Dinsdag viel de productie van ‘Thuis’ stil nadat de directie de plannen had toegelicht aan het personeel.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten