Brussels Airlines betaalt staatssteun nog dit jaar volledig terug na recordwinst

Luchtvaartmaatschappij Brussels Airlines zal de 290 miljoen euro steun die ze kreeg van de Belgische staat om de coronacrisis te kunnen overleven, tegen eind dit jaar volledig terugbetalen. Dat heeft Lufthansa, de Duitse moedergroep van Brussels Airlines, donderdag aangekondigd bij de publicatie van de derdekwartaalresultaten.

ltoBron: BELGA

De terugbetaling is mogelijk “door een sterke stijging van de vraag, een goede ontwikkeling van de liquiditiet en de financiële steun van Lufthansa”, klinkt het in een persbericht van de Duitse luchtvaartgroep.

Ook de staatssteun die zustermaatschappij Austrian Airlines kreeg (210 miljoen euro) zal nog dit jaar worden terugbetaald. Daarmee zal Lufthansa alle steun die het van overheden kreeg tijdens de coronacrisis, terugbetaald hebben. In Duitsland en Zwitserland werden de schulden aan de staat eerder al afgelost.

Brussels Airlines liet donderdag ook weten dat het in het derde kwartaal een recordwinst van 51 miljoen euro boekte. In 2023 komen er 4 vliegtuigen bij in de vloot.

Premier De Croo reageert erg verheugd op het nieuws. “Twee jaar na de staatssteun om Brussels Airlines overeind te houden en Brussels Airport als luchtvaarthub te beschermen, staan de lichten op groen”, zegt hij. “Ik ben bijzonder tevreden dat Brussels Airlines vandaag vanuit commercieel en financieel oogpunt op eigen benen kan staan.”

Volgens De Croo was de beslissing om destijds tussen te komen de juiste. “Met de staatssteun zijn jobs gered en is de luchtvaartsector in België verankerd.” De premier meent dat Brussels Airlines “nu over de nodige troeven (beschikt) om verder te groeien en zijn plaats in het Europese luchtruim verder te versterken”.

LEES OOK. Nee, het zijn niet de “idiote beslissingen van de Belgische regering”: dit is waarom Ryanair écht uit Zaventem vertrekt (+)

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten