Tourmalet als scherprechter in parcours Tour de France Femmes 2023, dit keer ook een individuele tijdrit

De Tour de France Femmes 2023 (van 25 tot 30 juli) is donderdag voorgesteld in Parijs. Daarbij twee opvallende zaken: met de Col du Tourmalet krijgen de vrouwen een mythische Tour-col voor de wielen geschoven en – in tegenstelling tot de eerste editie – is er dit keer wel een individuele tijdrit op de slotdag in Pau.

Gert Gysen

Op dezelfde zondag waarop de mannen de Tour beëindigen, beginnen de vrouwen op 23 juli in Clermont-Ferrand aan hun tweede Tour de France Femmes, zo maakte koersdirectrice Marion Rousse donderdag bekend in het Parijse Palais dès Congres. Op 30 juli 2023 – na acht koersdagen dus – is de opvolgster bekend van de Nederlandse Annemiek van Vleuten. Onderweg staat onder meer de mythische Col du Tourmalet op het programma. De editie van 2023 wordt afgesloten met een individuele tijdrit over 22 kilometer in Pau.

Kansen voor Kopecky

Voor de tweede editie van de Ronde van Frankrijk bij de vrouwen trekt het peloton niet naar Parijs voor de start. De Grand Départ vindt deze keer plaats in Clermont-Ferrand. Het parcours bij de vrouwen biedt kansen voor de snelle vrouwen in het peloton. Lotte Kopecky en co. krijgen vier relatief vlakke ritten op het menu. Verder zijn er nog twee etappes waar de heuvelspecialistes hun gang kunnen gaan. Krijgen we Lotte Kopecky in het geel te zien? Het zou zomaar eens kunnen. De eerste etappe is voornamelijk vlak, met in het slot nog een helling.

Terwijl het begin van de Tour bij de vrouwen meer dan waarschijnlijk voor weinig tijdsverschillen zal zorgen, is vooral het slotweekend moordend. Op de voorlaatste dag krijgen de rensters immers een etappe in de Pyreneeën voorgeschoteld.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Het rittenschema van de tweede editie van de Tour de France Femmes:

1ste etappe - zondag 23 juli: Clermont-Ferrand - Clermont-Ferrand, 124 km.

2de etappe - maandag 24 juli: Clermont-Ferrand - Mauriac, 148 km.

3de etappe - dinsdag 25 juli: Collonges-La-Rouge - Montignac-Lascaux, 147 km.

4de etappe - woensdag 26 juli: Cahors - Rodez, 177 km.

5de etappe - donderdag 27 juli: Onet-Le-Château - Albi, 126 km.

6de etappe - vrijdag 28 juli: Albi - Blagnac, 122 km.

7de etappe - zaterdag 29 juli: Lannemezan - Tourmalet Bagnères-de-Bigorre, 90 km.

8ste etappe - zondag 30 juli: Pau - Pau, individuele tijdrit 22 km.

Aangeboden door onze partners