REACTIES. Tadej Pogacar wil in 2023 handschoen opnemen tegen Remco Evenepoel: “Als ik wereldkampioen was, zou ik naar de Tour gaan”

Tadej Pogacar is tevreden met het parcours van de Tour de France 2023. De runner-up van 2022 en winnaar van 2020 en 2021 hoopt ook dat wereldkampioen Remco Evenepoel in juli afzakt naar Frankrijk.

Jens Jacobs, Hugo Coorevits

“Ik vind het een leuk parcours”, stelde Pogacar na de voorstelling. “Het lijkt wat op het parcours van 2020. De start is goed en de finale nog beter. Het worden drie interessante weken. Er is maar één tijdrit, maar het is er nog altijd één. Tijdritten zijn belastend voor het lichaam, maar ook voor de stafleden die het materiaal op punt moeten zetten. Eén tijdrit is wel makkelijker voor iedereen.”

“De laatste Tour was in het begin moeilijk met lastige etappes met heel wat wind. Dat is bij deze editie wel anders. Het is meteen een aankomst voor punchers in het Baskenland, en daarna trekken we naar de Pyreneeën. Ik weet niet veel over de Puy-de-Dôme, maar het lijkt een heel lastige klim. Ik verwacht een zware strijd voor het algemeen klassement daar. Ik heb er nog nooit gereden, ik kijk ernaar uit om het te gaan verkennen.”

“Die vele bergetappes bij de start maken het meteen interessant. Maar de laatste week wordt beslissend met de tijdrit en de zware bergritten. Deze tijdrit past perfect bij de rest van de Tour. Het wordt leuk en ik kan niet wachten om eraan te beginnen. Het maakt eigenlijk niet uit of het vlak of bergop is. Wij maken de koers altijd hard, dus we moeten elke dag klaar zijn. Of ik wat meer afwachten moet koersen? Zo race ik nu eenmaal, maar misschien moet ik in de Ronde van Frankrijk wat meer wachten tot in de finale.”

In België is het sinds de Vuelta van dit jaar al een heel thema: rijdt Remco Evenepoel in 2023 de Tour of niet? “Remco moet zijn eigen verhaal schrijven en zijn eigen programma samenstellen”, aldus de Sloveen. “Ik kan hem niet zeggen dat hij naar de Tour moet komen. Het is zijn beslissing. Hij is wereldkampioen en een van de beste renners. Maar als ik wereldkampioen was, zou ik naar de Tour gaan.”

Tom Pidcock verwacht meteen oorlog: “Start is heel lastig”

Tom Pidcock schreef afgelopen zomer zijn eigen sprookje in de Tour met winst op de legendarische Alpe d’Huez. Die col staat volgend jaar niet op het programma van La Grande Boucle maar er liggen nog genoeg mythische beklimmingen waarop de Britse alleskunner in 2023 kan uithalen.

Na afloop van de voorstelling van het komende parcours in Parijs had Pidcock het over een “heel lastige opdracht”, vooral door de start in het Baskenland. “Het ziet er superzwaar uit. Vanaf de eerste dag zal er volop gekoerst worden. Er is geen sprake van een rustig begin. De eerste twee ritten zullen meteen heel lastig worden. Maar dat is de Tour de France.”

De 23-jarige renner van INEOS Grenadiers wil het parcours nog verder in detail bekijken voor hij ambities wil uitspreken. “We hebben nu een eerste overzicht van wat er ons die drie weken te wachten staat. Echt veel kan je daar nog niet uit afleiden. Ik denk wel dat er, met zo’n start, al vroeg verschillen zullen zijn in het klassement. De klassementsrenners zullen hun kansen zoeken om tijd te pakken en er zullen ook minder valpartijen zijn.”

Dat er in de volgende Tour amper tegen de tijd wordt gereden, is geen nadeel voor Pidcock. “Er is slechts 22 km, op een geaccidenteerd parcours. Dat moet mij zeker beter liggen dan een tijdrit over een lang en vlak parcours.”

©  BELGA

Greg Van Avermaet hoopt op eerherstel: “Niet-selectie vorig jaar deed pijn”

Greg Van Avermaet was een van de schaarse Belgische renners die donderdag de voorstelling van het Tourparcours voor 2023 bijwoonden in Parijs. De Waaslander werd afgelopen zomer door zijn Franse team AG2R thuisgelaten van La Grande Boucle, waardoor hij er voor het eerst sinds 2013 niet bij was. Van Avermaet, winnaar van twee etappes en ex-geletruidrager, hoopt zich volgend jaar wel opnieuw te kunnen tonen.

“Het was een teleurstelling dat ik vorig jaar niet mocht starten. Ik had mijn zinnen wel gezet op die ‘Roubaix-rit’. Dat deed wel pijn. Maar het was een beslissing van de ploegleiding, die een aantal Fransen aan de start wilde brengen, en misschien had ik ook een iets mindere vorm. Dat moet je aanvaarden.”

Wat Van Avermaet donderdag in het Palais des Congrès te zien kreeg, sprak hem wel aan. “De start in Baskenland is mooi. Daar liggen misschien wel ritten die mij liggen. Het middengebergte behoort ook tot mijn mogelijkheden. Maar ik moet eerst het parcours in detail bekijken. Ik heb ritten nodig die niet te vlak zijn maar ook niet te veel klimwerk vragen. Ik moet het hebben van ontsnappingen of lastige aankomsten.”

Van Avermaet vindt het overigens geen parcours op maat van Remco Evenepoel, al relativeert de voormalige olympische kampioen dat ook meteen. “Als je kijkt naar het aantal tijdritkilometers, dan zou ik nee zeggen. Maar hij kan op alle omlopen uit de voeten. Als hij zou starten, dan zal hij zeker meedoen voor de overwinning. Maar het is eerst afwachten wat hij zelf in gedachten heeft.”

Van Avermaet mikt in 2023 in eerste instantie op zijn vertrouwde doelen. “Mijn klemtoon ligt op de klassiekers. En ik hoop ook nog eens geselecteerd te worden voor het WK. In Glasgow ligt er wel een mooi parcours voor mij.”

Stan Dewulf: “Hopelijk met Greg en Olie naar de Tour”

Stan Dewulf debuteerde afgelopen zomer in de Ronde van Frankrijk. In een dienende rol bij AG2R reed hij La Grande Boucle meteen uit. Een ervaring die naar meer smaakt, zo vertelde hij donderdag na de voorstelling van het parcours voor 2023 in Parijs.

“Iedereen die begint te fietsen, kijkt ernaar uit om ooit de Tour te mogen rijden. Om dan zelf in dat peloton te mogen meerijden, is speciaal. De Grand Départ in Kopenhagen met die massa volk was echt een kippenvelmoment”, blikt hij terug. “Natuurlijk hoop ik dat nog eens te mogen beleven en hopelijk kan ik dan zelf ook eens dichter in de uitslag eindigen, maar wel altijd met in het achterhoofd dat ik een dienende rol voor Ben (O’Connor) heb.”

Greg Van Avermaet moest deze zomer van de ploegleiding aan de kant blijven tijdens de Tour. Dewulf hoopt de wedstrijd volgend jaar aan de zijde van zijn ervaren teamgenoot te kunnen rijden. “Ik heb verlengd bij deze ploeg want ik voel mij hier goed. Samenwerken met kopmannen als Greg en Olie (Oliver Naesen) is super. Het zijn heel harde werkers en ik kan veel van hen leren. Het zou prachtig zijn als ik met hen allebei de Tour kan rijden.”

ASO stelde donderdag het parcours van de 110e Tour voor. De 24-jarige Dewulf kon het wel smaken. “Het is een mooi parcours. Zeker de start in het Baskenland kan meteen spektakel opleveren want die is best wel lastig. De Pyreneeën volgen ook snel en misschien komen er daardoor al vroeg verschillen in het klassement. Dat kan ruimte geven aan vluchters en misschien liggen er dan kansen voor baroudeurs zoals ik die dan wat meer vrijheid krijgen.”

AANGERADEN
Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten

Meest gelezen

Meest gelezen uit de buurt