Ook in Gent zorgt komst van Filip Dewinter voor discussie: UGent opgeroepen om lezing te annuleren

Filip Dewinter geeft lezingen over ‘omvolking’. ©  BELGA

Gent -

Vlaams Belang-kopstuk Filip Dewinter komt op 1 december zijn nieuwe boek over ‘omvolking’ voorstellen aan de Universiteit Gent. Net als in Leuven en Antwerpen zorgt dat voor controverse.

Max Dedulle

Dewinter komt spreken op uitnodiging van het Katholiek Vlaams Hoogstudentenverbond, dezelfde vereniging die eind 2019 Jeff Hoeyberghs naar de UGent haalde.

In zijn nieuwe boek heeft Dewinter het over de ‘omvolkingstheorie’, waar extreemrechtse politici vaker naar verwijzen. Die theorie houdt in dat de westerse cultuur langzaam en doelbewust zou worden vervangen door de cultuur van immigranten.

“Een nazistische complottheorie zonder wetenschappelijke grond, die zelfs extremistische moorden inspireerde”, klinkt het op sociale media. Daar wordt onder de slogan ‘Geen haat en racisme aan de UGent’ opgeroepen de lezing te annuleren. Op 1 december wordt een betoging aangekondigd op het Sint-Pietersplein. “We veroordelen dat de universiteit een forum geeft aan die fascistische samenzweringstheorie.”

Afgelopen weekend kwam het in Kessel-Lo tot een opstootje bij een lezing van Dewinter. In Antwerpen staat donderdagavond een lezing van Dewinter gepland. Organisatie Kif Kif riep op om die lezing niet te laten doorgaan, maar daar ging de Universiteit Antwerpen niet op in.

LEES OOK.Na de heisa in Kessel-Lo: ook protesten verwacht voor lezing van Filip Dewinter aan UAntwerpen

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten