Politico: “VS schakelen versnelling hoger voor levering verbeterde kernwapens aan Europa”

©  MHB Marc Herremans

De Verenigde Staten hebben de levering van een nauwkeurigere versie van hun belangrijkste kernbom aan NAVO-bases in Europa versneld, zo meldt het journalistieke platform Politico op basis van diplomatieke bronnen en twee kenners van de materie.

Bron: BELGA

De komst van de verbeterde B61-12 zwaartekrachtbom, die oorspronkelijk gepland was voor volgend voorjaar, is nu gepland voor december, zo vertelden Amerikaanse functionarissen de NAVO-bondgenoten tijdens een bijeenkomst achter gesloten deuren in Brussel deze maand, zo blijkt.

De maatregel, waarbij oudere wapens worden vervangen door de nieuwere versie in verschillende opslagplaatsen in Europa voor mogelijk gebruik door Amerikaanse en geallieerde bommenwerpers en straaljagers, komt op een moment van verhoogde spanningen over de dreiging van Rusland om een kernwapen te gebruiken in Oekraïne en de groeiende bezorgdheid dat het Westen meer moet doen om Moskou ervan te weerhouden die lijn te overschrijden.

De aankondiging van de VS tijdens de vergadering in Brussel kwam er enkele dagen voor de start van de jaarlijks nucleaire NAVO-oefening, bekend als Steadfast Noon. De oefening loopt van 17 tot 30 oktober en omvat ongeveer 60 vliegtuigen van 14 nationaliteiten - waarvan sommige opereren vanaf de Belgische luchtmachtbasis Kleine-Brogel in Limburg. 

Deskundigen schatten dat de VS 150 tot 180 oudere B-61 bommen ondergebracht hebben op zes luchtmachtbases in vijf Europese landen: Duitsland, België (Kleine-Brogel), Italië, Nederland en Turkije. Op de luchtmachtbasis van Kleine-Brogel liggen vermoedelijk tien tot twintig van deze bommen, die kunnen worden ingezet door de F-16’s van de 10e tactische wing en een Amerikaans detachement, het 701st Munitions Support Squadron (701 MUNSS).

Aangeboden door onze partners