Washington beveelt niet-essentieel personeel Nigeriaanse hoofdstad te verlaten

©  AFP

De Verenigde Staten hebben donderdag het niet-essentieel diplomatiek personeel en hun gezinnen bevolen om Abuja, de hoofdstad van Nigeria, te verlaten, vanwege “het verhoogde risico op terreuraanslagen”. Dat staat in een persbericht van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Bron: BELGA

Dinsdag gaf Washington al de toestemming aan dat personeel om de stad te verlaten indien het dat wilde.

Verschillende westerse ambassades, waaronder die van de VS, hebben onlangs hun landgenoten opgeroepen om hun verplaatsingen in Nigeria te beperken. Ze zijn ongerust over de veiligheid in het land na de massale ontsnapping uit de gevangenis van Kuje, in een buitenwijk van Abuja.

Meer dan 800 gedetineerden ontsnapten in juli, onder wie tientallen vermoedelijke jihadisten. Ongeveer de helft van de gevangenen konden gevat worden. De politie en het leger kondigden extra veiligheidsmaatregelen aan in en rond de hoofdstad, maar Abuja is omringd door bossen en bergachtige gebieden die moeilijk te beveiligen zijn. 

Na verschillende waarschuwingen van westerse landen, hadden de Nigeriaanse autoriteiten verzekerd dat “alle nodige veiligheidsmaatregelen genomen werden”.

Volgens de lokale krant Vanguard News werd een van de ontsnapte gevangenen, een terreurverdachte, vorige week opgepakt op het domein van de ambassade van de VS in Abuja.

België waarschuwt voor aanvallen

Ook het Belgische ministerie van Buitenlandse Zaken waarschuwt sinds augustus in zijn reisadvies voor aanvallen in de buurt van de hoofdstad. Vanwege eerdere aanvallen, onder meer in Kuje, “en de vrees dat vroeg of laat ook het centrum van Abuja geviseerd wordt, zijn extra voorzorgsmaatregelen en oplettendheid in en rond de hoofdstad de komende maanden noodzakelijk”, klinkt het. “Er wordt bovendien aangeraden om verplaatsingen ’s nachts tot een minimum te beperken.”

Aanvallen van jihadisten vinden gewoonlijk in de noordoostelijke regio’s van Nigeria plaats, ver verwijderd van de hoofdstad, maar er zijn ook islamistische cellen in andere delen van het land.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten