Vakbonden federale ambtenaren dreigen met staking

Themabeeld ©  BELGA

De vakbonden hebben vrijdag een stakingsaanzegging ingediend voor de federale overheidsdiensten. Dat melden ze in een persbericht. Ze zijn ontevreden dat de federale regering de koopkrachtverhoging voor de ambtenaren heeft uitgesteld.

ltoBron: BELGA

De bonden pikken het niet dat de regering een voorakkoord van juni niet respecteert. Tijdens de begrotingsgesprekken besliste de regering om de afgesproken loonsverhoging nog niet helemaal door te voeren. De ambtenaren moeten onder andere langer wachten op hun eerste maaltijdcheques.

“De federale ambtenaren wachten al meer dan twintig jaar op een loonsverhoging boven die index”, klinkt het bij de bonden. Ze eisen dat “het sociaal overleg weer ernstig wordt genomen”.

De bonden dreigen met wekelijkse acties op woensdag. “We zullen onze acties opvoeren en als de regering ons blijft negeren, zullen er ook harde acties volgen”, zegt Stefaan Slaghmuylder van VSOA.

De stakingsaanzegging wordt van kracht op 9 november, de dag dat de bonden een nationale interprofessionele actiedag plannen. De aanzegging loopt voor onbepaalde duur, zegt Silvana Bossio van de christelijke vakbond ACV Openbare Diensten.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten