Stoltenberg volgende week naar Turkije in kader van NAVO-toetreding Finland en Zweden

©  REUTERS

NAVO-secretaris-generaal Jens Stoltenberg wordt op 4 november ontvangen in Turkije door president Recep Tayyip Erdogan om de ratificatie van het lidmaatschap van Finland en Zweden te bespreken. Dat vertelt een hoge functionaris vrijdag aan persagentschap AFP.

Jozef LeysenBron: BELGA

“De secretaris-generaal van de NAVO komt op 4 november”, zei de bron, op voorwaarde van anonimiteit. Hij voegde eraan toe dat de Zweedse premier Ulf Kristersson op 8 november in Turkije zou worden ontvangen. Stoltenberg had woensdag gezegd dat hij “binnenkort” naar Turkije zou afzakken. 

Tot dusver hebben 28 van de 30 lidstaten van het bondgenootschap het lidmaatschap van Zweden en Finland bekrachtigd. Alleen Hongarije en Turkije moeten hun definitieve toestemming nog geven. 

De Turkse president dreigt al sinds half mei de toetreding van de twee Scandinavische landen tot de NAVO te blokkeren. Ankara beschuldigt Zweden en Finland ervan strijders van Koerdische partijen PKK en YPG te beschermen, twee groepen die Ankara als terroristen classificeert.

LEES OOK. Waarom de NAVO nu zélf de aandacht vestigt op ‘geheime’ oefening met kernwapens in ons land (+)

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten