Nieuwe ‘waterstofzuiger’ filtert 500.000 liter Gents water per jaar en haalt de troep eruit

Gent -

Aan het Houtdok is een ‘waterstofzuiger’ in gebruik genomen. Het opvallende toestel zal op een jaar tijd 500.000 liter water uit het dok filteren en er de troep uit halen.

Simon Dekaezemaker

Plasticverpakkingen, sigarettenpeuken en zelfs een dode vis. In de Gentse wateren zoals aan het Houtdok drijft veel afval. Vrijwilligers proberen vaak te ruimen, maar vanaf vrijdag krijgen ze de hulp van een Skimmer 2.0, dat is een soort zwembadfilter. Een ‘waterstofzuiger’, als je wil.

Vorig jaar werd een eerste versie in Antwerpen te water gelaten, maar de verbeterde versie deed vrijdag een duik aan Dok Noord in Gent. Het systeem zuigt drijvend afval via openingen naar binnen en filtert de rommel eruit. Het wordt opgevangen in een opslagcontainer, zodat het verwerkt kan worden. (lees verder onder de foto)

©  David Van Hecke

De Skimmer is een initiatief van de organisatie River Cleanup en wordt financieel ondersteund door Coca-Cola. De ‘stofzuiger’ zal 24 uur op 24 draaien, dag en nacht. De nieuwe River Skimmer moet wekelijks 20 kilogram plastic en 40 kilogram organisch materiaal uit het water halen.

De keuze voor het Houtdok is niet toevallig. “Door de wind en de waterstroming komt veel afval hier terecht”, zegt Thomas De Groote van River Cleanup. “We hopen op een jaar 500.000 liter water te zuiveren en 1 ton afval op te halen. Als het minder is, zien wij dat als een teken dat het water properder is.” (lees verder onder de foto)

©  David Van Hecke

De organisatie zegt dat jaarlijks naar schatting 11 miljard kilogram plastic in de oceaan belandt. “Een groot deel van deze vervuiling komt via rivieren”, klinkt het. River Cleanup wil tegen 2025 zo’n 100 miljoen kilogram plastic stoppen op weg naar onze oceanen.

Met opruimacties wil de organisatie het plastic onderscheppen, maar ook vernieuwende technologie kan een handje helpen. Het opgehaalde afval uit het Houtdok wordt nadien verwerkt door Renewi. De vzw Dokan, die het water in Gent proper houdt met kano’s, zal instaan voor de exploitatie en onderhoud van het toestel.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten