Lokale besturen hebben het moeilijk om vacatures ingevuld te krijgen

Themabeeld. ©  BELGAIMAGE

Lokale besturen geven aan moeite te hebben om openstaande vacatures ingevuld te krijgen. Dat blijkt uit een eerste editie van de Servantes Barometer die de UGent heeft uitgevoerd. Op een schaal van 1 (heel gemakkelijk) tot 7 (heel moeilijk) geven algemeen directeurs en personeelsverantwoordelijken een score van 4,97.

Bron: BELGA

Nochtans bieden steden en gemeenten werkzekerheid, is de werk-privébalans doorgaans goed en is de werkplek nabij. Lokale besturen moeten die troeven beter uitspelen, zegt UGent-professor Herwig Reynaert, die het onderzoek heeft gedaan. Het verloop is bovendien laag, zo blijkt uit dezelfde rondvraag.

Wanneer medewerkers uitstromen is dat bovendien vaak naar een ander lokaal bestuur of de publieke sector. Amper één op de drie trekt naar de private markt.  

De eerste editie van de Servantes Barometer is uitgevoerd als nulmeting. Bedoeling is om het onderzoek vanaf nu tweejaarlijks te hernemen om evoluties op te volgen. De gedetailleerde resultaten van het onderzoek worden op 13 maart 2023 voorgesteld op het Congres Lokale en Provinciale Politiek.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten