Dodentol na overstromingen en aardverschuivingen op Filipijnen bijgesteld naar 45

©  AP

Bij overstromingen en aardverschuivingen in de Filipijnen zijn minstens 45 doden gevallen, nadat de tropische storm Nalgae aan land is gegaan. Dat blijkt uit een nieuwe balans van de autoriteiten, waarbij het eerdere cijfer van 72 werd bijgesteld.

jvhBron: BELGA

Verantwoordelijken van de Civiele Bescherming erkenden dat de hulpdiensten fouten hadden gemaakt in de tellingen, waardoor sommige overlijdens tweemaal zijn geregistreerd. Naast de 45 doden zijn er ook 31 gewonden en 15 vermisten opgetekend. De eerdere dodentol meldde 72 dodelijke slachtoffers, 14 vermisten en 33 gewonden.

Nalgae ging aan land op het dunbevolkte eiland Cataduanes, en arriveerde een uur later op Luzon, het grootste eiland van de Filipijnen, met windsnelheden tot 95 kilometer per uur. De Filipijnse weerdienst waarschuwde dat ook hoofdstad Manilla getroffen kan worden door de storm. Daar wonen 13 miljoen mensen. Nalgae dreigt er “algemene overstromingen en aardverschuivingen” te veroorzaken. Mensen die op of nabij het traject van de storm wonen, kregen de raad hun huis niet te verlaten.

Zware regens teisteren sinds donderdag de verarmde regio. De Civiele Bescherming heeft uit voorzorg 7.000 mensen geëvacueerd, uit angst voor mogelijke nieuwe aardverschuivingen. Eind september vielen ook al tien doden in de Filipijnen door de tyfoon Noru. En in april kwamen 148 mensen om door de tropische storm Megi, die enorme aardverschuivingen veroorzaakte.

Aangeboden door onze partners