Vijf doden bij botsing tussen migrantenboot en kustwacht bij Cuba

Archiefbeeld ©  EPA-EFE

Bij een botsing tussen een motorboot met migranten en een boot van de Cubaanse kustwacht zijn minstens vijf doden gevallen. Dat melden de Cubaanse autoriteiten. Achttien mensen konden gered worden.

jvhBron: BELGA

Het ongeval gebeurde voor de kust van Bahia Honda, in het westen van Cuba. Drie vrouwen, een man en een minderjarig meisje kwamen om het leven, meldt het Cubaanse ministerie van Binnenlandse Zaken in een persbericht.

De boot, die migranten naar de Florida moest brengen, was afkomstig uit de VS en “schond de Cubaanse territoriale wateren in het kader van een mensensmokkeloperatie”, aldus het ministerie. De botsing gebeurde toen de kustwacht de identiteit van de inzittenden wilde controleren. 

Cuba wijst met de vinger naar de VS, die een “vijandig en wreed” migratiebeleid hebben dat illegale immigratie aanmoedigt en de opvang van Cubaanse migranten die per boot aankomen vergemakkelijken. 

De Amerikaanse ambassade in Havana drukte op Twitter haar medeleven uit. “Tewijl we de veilige en legale migratieroutes versterken blijven we waarschuwen voor gevaarlijke en soms dodelijke pogingen tot illegale migratie”, klinkt het ook. 

Door tekorten aan voedsel, medicijnen en brandstof, gelinkt aan de frequente stroomonderbrekingen, is het aantal Cubaanse migranten gestegen tot het hoogste niveau in 40 jaar, meldt persagentschap Associated Press.

Tussen oktober 2021 en augustus 2022 werden bijna 200.000 Cubanen onderschept door de Amerikaanse autoriteiten. Ze probeerden de VS te bereiken via Mexico of probeerden per boot naar Floria te varen. In dezelfde periode een jaar eerder onderschepten de VS 30.000 Cubanen.

Cuba verzet zich tegen uitleveringen van Cubanen vanuit de VS. De meeste migranten die op illegale wijze arriveren in de VS worden vrijgelaten in afwachting van de hoorzittingen rond hun asielaanvraag.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten