Studenten willen goedkopere koten: “1.000 euro per maand? Een kot mag niet enkel iets worden voor de elite”

©  David Van Hecke

Gent -

De Gentse Studentenraad wil dat 80 procent van de nieuwe studentenkoten basiskamers worden, in plaats van luxekamers. Zo moet de kotenmarkt betaalbaar blijven, want prijzen tot 1.000 euro zijn geen uitzondering meer. Ook ‘studentendorpen’ buiten de stad kunnen volgens hen een oplossing vormen.

Fien Lakiere

De afgelopen 20 jaar kwamen er 34.000 studenten bij in Gent, tegenover slechts 3.800 erkende studentenkamers. De kotenmarkt staat al jaren onder grote druk en de Gentse Studentenraad, die UGent-studenten vertegenwoordigt, roept op om rekening te houden met de noden van de studenten in de zoektocht naar oplossingen.

“Koten met prijzen van 800 tot 1.000 euro per maand zijn geen uitzondering, terwijl je voor die prijs elders een gezinswoning kunt huren”, zegt voorzitter Sven Lippens. “We willen niet dat studeren financieel alleen voor de elite mogelijk is.”

“Niet iedereen moet op kot, maar voor studenten uit West-Vlaanderen of Limburg is pendelen vaak niet realistisch. Elke dag twee of drie uur onderweg zijn, is een reden om niet verder te studeren. Anderen hebben thuis dan weer geen ruimte om rustig te studeren. Een kot is er niet enkel om te feesten.” (lees verder onder de foto)

©  David Van Hecke

Luxeproduct

In een recent actieplan van de Stad wordt voorgesteld om bij nieuwe projecten minstens een vijfde betaalbare koten te voorzien. De studentenraad wil dat aandeel drastisch optrekken. “We vinden dat luxekoten luxeproducten zijn en pleiten voor een verhoging naar 80 procent basiskamers bij nieuwe projecten. Met kleinere kamers en gemeenschappelijke voorzieningen is er meteen ruimte voor meer kamers.”

Volgens de studentenraad zijn studenten vooral op zoek naar betaalbare koten en sociaal contact. “De regels moeten met een realistische blik bekeken worden. Er is een verschil tussen een plafond dat twee centimeter te laag is of slechts één douche voorzien voor honderd koten. De meesten willen gewoon een basiskamer met gedeelde voorzieningen. Dat ook de luxekoten snel volzet zijn, wil niet zeggen dat studenten dat liever willen. Er zijn gewoon te weinig koten en de vraag is gigantisch, waardoor kamers in álle prijsklassen direct weg zijn.”

Studentendorpen

Kunnen ‘studentendorpen’ buiten Gent soelaas bieden? “Daar staan we als studentenraad zeker achter, op voorwaarde dat er een vlotte verbinding is en er genoeg voorzieningen zijn in de buurt. We staan open voor studentenkoten aan Flanders Expo, maar onze zorg is dat het betaalbaar moet blijven. We kijken ook verder buiten Gent: in principe is elke gemeente die vlot bereikbaar is een optie. Er moet natuurlijk overleg zijn met die gemeente en met de buurtbewoners.” De UGent huurt bijvoorbeeld zelf een honderdtal studentenkamers in Brugge.

Overleg met de universiteit is er alvast geweest. “Zij staan achter het idee van 80 procent basiskamers en hebben daar met de homes al veel ervaring mee. De UGent zou in dialoog kunnen gaan met projectontwikkelaars die terughoudend staan tegenover gedeelde voorzieningen.”

Met de Stad staat overleg gepland. Volgende week vindt een themazitting van de gemeenteraad plaats over het onderwerp.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten