Erdogan overlegt met Poetin en Zelenski over graandeal Oekraïne

Archiefbeeld: Vladimir Poetin en Recep Tayyip Erdogan. ©  via REUTERS

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan gaat overleggen met de Russische president Vladimir Poetin en met hun Oekraïense ambtgenoot Volodimir Zelenski over de graandeal tussen de drie landen en de VN. De Turkse minister van Buitenlandse Zaken Mevlut Cavusoglu zei dinsdag dat Erdogan zijn collega’s de komende dagen zal spreken.

wver

Bron: Belga, De Telegraaf, Hürriyet Daily News

Rusland trok zich zaterdag terug uit de overeenkomst over de uitvoer van graan uit Oekraïne. Aanleiding was een droneaanval op de Russische Zwarte Zeevloot bij de door Rusland bezette Krim. Met het nieuwe overleg moet de graandeal weer hersteld worden. Ook nadat Rusland zich voor onbepaalde tijd had teruggetrokken uit de graandeal, bleef Oekraïne graan uitvoeren.

LEES OOK. Rusland minimaliseert de impact van droneaanval op oorlogsschepen, maar kiest wel voor drastische vergelding (+)

Zowel maandag als dinsdag vertrokken er schepen met graan uit Oekraïense havens. “De verplaatsingen van de drie schepen zijn goedgekeurd door de delegaties van Oekraïne, Turkije en de Verenigde Naties. De delegatie van Rusland is op de hoogte gebracht”, luidt het bij het Joint Coordination Centre. Dat is het gemeenschappelijke coördinatiecenrum dat in het kader van het internationale akkoord van juli toezicht houdt op de graanexport via de Zwarte Zee.

Gevaar

De Russische delegatie die sinds begin augustus in Istanboel deelneemt aan de inspectie van schepen die Oekraïens graan transporteren, heeft zich teruggetrokken. Maandag waarschuwde Moskou nog voor “het gevaar” van de scheepvaart in de corridor voor te zetten zonder zijn akkoord. Desondanks kon het JCC maandag 46 schepen inspecteren en toestemming verlenen om de corridor op de Zwarte Zee in de twee richtingen te gebruiken.

LEES OOK. Kremlin: “Graantransporten zijn veel gevaarlijker zonder Rusland”

VN-coördinator Amir Abdulla onderneemt intussen pogingen om Rusland opnieuw te laten aansluiten bij het graanakkoord. Ook Turkije probeert de deal overeind te houden. Minister van Buitenlandse Zaken Mevlüt Cavusoglu kondigde dinsdag aan dat president Erdogan de komende dagen contact zal leggen met de Russische president Vladimir Poetin en de Oekraïense president Volodimir Zelenski.

De export van Oekraïens graan is van groot belang om een voedselcrisis te vermijden, met name in Afrika.

LEES OOK. Poetin reageert voor het eerst op schorsing graandeal

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten