Erdogan optimistisch na gesprek met Poetin: “Vertrouwen in herstel graandeal”

Archiefbeeld: Vladimir Putin en Recep Tayyip Erdogan eten een ijsje in de buurt van Moskou in 2019. ©  AFP

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft “vertrouwen” in de samenwerking van alle partijen in de graandeal om een oplossing te zoeken. Dat heeft de Turkse leider dinsdag gezegd in een telefoongesprek met de Russische president Vladimir Poetin. Die laatste wil volgens het Kremlin “echte garanties” dat Kiev het akkoord respecteert.

wverBron: Belga

“Tijdens het gesprek zei president Erdogan vertrouwen te hebben in de medewerking van alle partijen om een ​​oplossing in dit dossier te vinden”, staat in een mededeling die na het onderhoud werd verspreid. Erdogan heeft zijn Russische ambtgenoot verzekerd dat hij “de nodige initiatieven zou nemen met alle betrokken partijen om de problemen op te lossen die bestaan met de uitvoering van het akkoord van Istanboel over de graanuitvoer.”

In een tekst die het Kremlin nadien vrijgaf, staat te lezen dat Poetin het “noodzakelijk” vindt van Kiev “echte garanties te krijgen over het strikte respect van Istanboel, in het bijzonder dat de humanitaire doorgang niet wordt gebruikt voor militaire doeleinden”. “Pas dan kan de hervatting van de werkzaamheden worden onderzocht.”

Aanval met drones

Rusland kondigde zaterdag aan dat het uit de zogenaamde graandeal stapt. Het verwijst daarvoor naar de aanval met drones op zijn vloot op de door Rusland bezette Krim, waarvoor het Kiev verantwoordelijk stelt.

LEES OOK. Rusland minimaliseert de impact van droneaanval op oorlogsschepen, maar kiest wel voor drastische vergelding (+)

De deal kwam indertijd tot stand met bemiddeling van Turkije om het graan vanuit de Oekraïense havens te laten vertrekken. Volgens Erdogan zou een oplossing vinden in dit dossier, mogelijk het pad kunnen helpen vrijmaken voor vredesonderhandelingen tussen Oekraïne en Rusland. De Turkse leider biedt sinds het begin van de Russische inval op 24 februari regelmatig aan te bemiddelen tussen Kiev en Moskou.

Oekraïne blijft graan uitvoeren

Ook nadat Rusland zich voor onbepaalde tijd had teruggetrokken uit de graandeal, bleef Oekraïne graan uitvoeren. Zowel maandag als dinsdag vertrokken er schepen met graan uit Oekraïense havens. “De verplaatsingen van de drie schepen zijn goedgekeurd door de delegaties van Oekraïne, Turkije en de Verenigde Naties. De delegatie van Rusland is op de hoogte gebracht”, zo verluidde bij het Joint Coordination Centre (JCC). Dat is het gemeenschappelijke coördinatiecenrum dat in het kader van het internationale akkoord van juli toezicht houdt op de graanexport via de Zwarte Zee.

LEES OOK. Poetin reageert voor het eerst op schorsing graandeal

De Russische delegatie die sinds begin augustus in Istanboel deelneemt aan de inspectie van schepen die Oekraïens graan transporteren, heeft zich teruggetrokken. Desondanks kon het JCC maandag 46 schepen inspecteren en toestemming verlenen om de corridor op de Zwarte Zee in de twee richtingen te gebruiken.

Gevaar

Maandag waarschuwde Moskou nog voor “het gevaar” van de scheepvaart in de corridor voor te zetten zonder zijn akkoord.

LEES OOK. Kremlin: “Graantransporten zijn veel gevaarlijker zonder Rusland”

VN-coördinator Amir Abdulla onderneemt intussen pogingen om Rusland opnieuw te laten aansluiten bij het graanakkoord. Ook Turkije probeert de deal overeind te houden. Minister van Buitenlandse Zaken Mevlüt Cavusoglu kondigde dinsdag aan dat president Erdogan de komende dagen contact zal leggen met de Russische president Vladimir Poetin en de Oekraïense president Volodimir Zelenski.

De export van Oekraïens graan is van groot belang om een voedselcrisis te vermijden, met name in Afrika

LEES OOK. Erdogan overlegt met Poetin en Zelenski over graandeal Oekraïne

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten