Titanic-mysterie over vreemde ‘bliep’ bij wrak na 26 jaar opgelost

 © ISOPIX

Toen duikers in 1996 naar het wrak van de Titanic doken, vingen ze een mysterieuze ‘bliep’ op via de sonar. De jaren nadien deden allerlei theorieën de ronde over het vreemde geluid, maar 26 jaar later hebben onderzoekers de bron ervan achterhaald.

wverBron: Daily Mail

Meer dan 1500 opvarenden kwamen om het leven nadat de Titanic in april 1912 tegen een ijsberg botste, in twee stukken brak en naar de bodem van de oceaan zonk. Het wrak van de stoomboot werd pas in 1985 ontdekt, op een diepte van zowat 3 kilometer.

Tijdens een expeditie in 1996 waren duikers verbaasd dat ze een ‘bliep’ gehoord hadden tijdens een duik naar het wrak. Ze dachten dat het geluid misschien veroorzaakt werd door een tweede schipbreuk of een geologisch kenmerk.

LEES OOK. 110 jaar geleden ontsnapte Gentse Mathilde (37) aan de dood op de Titanic: “Het was maar een oefening, zeiden ze” (+)

Nu, 26 jaar na datum, hebben onderzoekers van OceanGate Expeditions de echte oorzaak achterhaald. De ‘bliep’ werd blijkbaar veroorzaakt door het rijke onderwaterleven, met name een ecosysteem dat bestaat uit sponzen, koralen, kreeften en vissen. “We staan ​​versteld van de biodiversiteit op een diepte van 2.900 meter in de Noord-Atlantische Oceaan”, zegt Steve W. Ross, hoofdwetenschapper van OceanGate Expeditions.

LEES OOK. Het schip ligt al bijna 108 jaar weg te roesten in zee, maar nu lijkt alles klaar om schatten uit de Titanic op te duiken: firma die recht heeft op de berging wil kostbaarste stukken uit het wrak halen (+)

De Titanic was de grootste stoomboot die ooit gebouwd was op het moment dat het vaartuig in 1912 aan zijn reis naar New York begon vanuit de Britse havenstad Southampton. ©  BELGAIMAGE

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten