Drugsoorlog in Antwerpen: 40-tal arrestaties sinds deze zomer

Archiefbeeld: explosie aan een kapperszaak op de Turnhoutsebaan in Deurne op 4 augustus. ©  Victoriano Moreno

Sinds deze zomer zijn een 40-tal verdachten opgepakt voor de reeks aanslagen in Antwerpen, of pogingen tot een aanslag. De meesten zijn Nederlanders.

wver, sareBron: Belga

Ook maandagavond werd nog een verdacht voertuig onderschept in Deurne, met daarin een granaat en handvuurwapen. De twee Nederlandse verdachten zijn 26 en 29 jaar.

LEES OOK. Handgranaat en handvuurwapen gevonden in Nederlandse auto in Deurne, twee inzittenden worden voorgeleid

Het parket is een onderzoek gestart voor feiten van poging tot vernieling van een gebouw door ontploffing met vermoeden van menselijke aanwezigheid, inbreuken op de wapenwetgeving, en criminele organisatie. Dat zegt Kato Belmans van het parket.

Er zouden aanwijzingen zijn dat de verdachten een aanslag wilden plegen. De federale gerechtelijke politie voert het verdere onderzoek. Daarbij wordt ook een mogelijke link met het drugsmilieu onderzocht. De wagen was immers al opgedoken in een lopend drugsonderzoek.

Betere samenwerking politie

“Sinds de zomer werden al een veertigtal verdachten van drugsgeweld opgepakt”, zegt het kabinet van Bart De Wever (N-VA). Zowel in Nederland als in België zitten nog verschillende vaak erg jonge verdachten in de cel in afwachting van hun proces. Het gaat zowel om mensen die in aanmerking komen voor gepleegde feiten als om verdachten die onderschept werden nog voor er een aanslag gepleegd kon worden, zoals maandagavond.

LEES OOK. Eigen ‘bewakingsdienst’ van drugsfamilie opgepakt voor foltering van twee jonge aanslagplegers

Dat de politie er de laatste maanden steeds vaker in slaagt om (potentiële) aanslagplegers te arresteren is een gevolg van een betere samenwerking tussen verschillende politiediensten en het slim inzetten van allerhande camerasystemen. Die mobiele camera’s schrikken aanslagplegers meestal niet af - zo bewijst het recente verleden - maar dankzij onder meer nummerplaatherkenning kan wel veel sneller opgetreden worden als een verdachte auto opduikt in de buurt van een ‘gevoelige’ woning.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten