Deense Sociaaldemocraten op kop in exitpolls

Mette Frederiksen. ©  via REUTERS

Bij de parlementsverkiezingen in Denemarken liggen de Sociaaldemocraten van uittredend premier Mette Frederiksen aan de leiding, maar er is geen duidelijk zicht op een meerderheid. Of Frederiksen verder kan regeren, is dus geen uitgemaakte zaak. Dat blijkt uit exit-polls van de zenders DR en TV2.

wverBron: BELGA

Het Deense parlement telt 179 zetels - dus voor een meerderheid zijn 90 zetels nodig. Het linkse blok rond Frederiksen zou uitkomen op 85 of 86 zetels, terwijl het rechtse en extreemrechtse blok op 73 of 74 zetels afklokt.

De nieuwe centrumpartij Moderaterne van oud-premier Lars Lokke Rasmussen zou uitkomen op 16 of 17 zetels en kan dus als scheidsrechter uit de verkiezingen komen

De Denen moesten een jaar vroeger naar de stembus. De Sociaaldemocratische premier Mette Frederiksen riep vervroegde verkiezingen uit nadat de links-liberale partij Radikale, die de minderheidsregering van Frederiksen steunde, met een motie van wantrouwen had gedreigd. De partij deed dat na een kritisch rapport over de regeringsbeslissing om in de coronacrisis 17 miljoen nertsen af te maken.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten