Ruim 300 mensen opgepakt in Egypte in aanloop naar klimaatconferentie

©  Shutterstock

In Egypte zijn in de aanloop naar de COP27, de klimaatconferentie van de Verenigde Naties die zondag start, meer dan 300 mensen opgepakt. Dat is donderdag vernomen bij veiligheidsbronnen. De arrestaties gebeurden nadat er protesten waren aangekondigd.

jvhBron: BELGA

Tientallen mensen worden beschuldigd van het verspreiden van vals nieuws, het misbruiken van sociale media en deelname aan terroristische groeperingen.

De Klimaatconferentie van de Verenigde Naties start op 6 november in Sharm el-Sheikh. Vertegenwoordigers van een tweehonderdtal landen zullen er twee weken debatteren over maatregelen tegen de opwarming van de aarde.

Klimaatactivisten mogen betogen in speciaal voorziene zones naast het conferentiecentrum. Normaal gezien zijn demonstraties de facto verboden in Egypte. 

De voorbije dagen circuleert via de sociale media een oproep op om 11 november te proteseren. Een van de berichten op Twitter heeft het over “de laatste kans om Egypte te redden”. Daarnaast doet een hashtag tegen president Abdel Fattah al-Sissi de ronde. Eerder was sprake van een “klimaatrevolutie” op 11 november. Die dag wordt de Amerikaanse president Joe Biden op de top verwacht.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten