Israëlische premier Lapid feliciteert Netanyahu met verkiezingszege

Yair Lapid bereidt de machtsoverdracht aan Benjamin Netanyahu voor. ©  REUTERS

De Israëlische premier Yair Lapid heeft voormalig premier Benjamin Netanyahu gefeliciteerd met zijn overwinning bij de parlementsverkiezingen van dinsdag. In een verklaring zegt hij dat zijn staf zich voorbereidt op een overdracht van de macht.

adbBron: BELGA, Guardian

Lapid heeft Netanyahu getelefoneerd om hem te feliciteren. “De staat Israël gaat boven elke politieke overweging. Ik wens Netanyahu succes, in het belang van het volk van Israël en de staat Israël”, zei Lapid in een verklaring. Daarin stond ook dat de premier zijn bureau had opgedragen een “georganiseerde machtsoverdracht” voor te bereiden.

De Israëlische verkiezingsautoriteiten maakten donderdag bekend dat de partij van Netanyahu en verwante conservatieve partijen een meerderheid in het parlement hebben behaald. Het rechtse religieuze kamp van Netanyahu won 64 van de 120 zetels, 1 minder dan in de laatste prognose. Het blok van vertrekkend premier Yair Lapid bleef op 51 zetels steken.

De Likoed van “Bibi” behaalde 32 van de 120 zetels, de Yesh Atid van Lapid werd met 24 zetels tweede. Dan komt de uiterst rechtse partij Religieus Zionisme met 14 stuks, zo citeert de krant Haaretz de kiescommissie.

Netanyahu’s waarschijnlijke coalitiepartners Shass en Verenigd Torah Judaïsme zijn goed voor respectievelijk 11 en 7 zetels. 

De Nationale Eenheid van Defensieminister Benny Gantz behaalde 12 zetels. De ooit regerende Arbeidspartij strandde op 4 zetels.

Langstzittende regeringsleider

Netanyahu kan zich opmaken voor een terugkeer als premier. De 73-jarige politicus is meerdere keren premier geweest, de laatste keer tot juni vorig jaar en in totaal meer dan vijftien jaar. Daarmee is hij de langstzittende regeringsleider in de geschiedenis van Israël.

Het was de vijfde keer in nog geen vier jaar dat de Israëliërs een nieuw parlement konden kiezen, nadat de zittende coalitie eerder dit jaar haar nipte meerderheid in het parlement verloor en er niet in slaagde die terug te krijgen.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten