Waarom je maar beter met een proper skipak naar de sneeuw trekt deze winter: onze huishoudexpert Zamarra legt het uit

De thermometer laat anders vermoeden maar toch kunnen we ons stilaan voorbereiden op het skiseizoen. En dat doe je maar best met propere skipakken. Zamarra legt uit waarom

1. Skikleding is technische kleding met een ademend vermogen. Komt er vuil op, dan kan het materiaal daar niet meer ademen. Was het daarom na elke wintersport.

2. Resten wasmiddel of wasverzachter in de wasmachine kunnen de waterafstotende coating van skikleding aantasten. Maak daarom eerst de wasmachine schoon door een wasprogramma op hoge temperatuur (90 graden) zonder was te draaien. Maak ook het wasmiddelbakje en de rubberen manchet schoon.

3. Er zijn speciale impregnerende wasmiddelen, die zorgen ervoor dat skikleding ademend en waterafstotend blijft. Voor donsjacks kunt u een donswasmiddel gebruiken, zo behoudt u de natuurlijke vulkracht van het dons. U kunt deze middelen kopen bij (buiten)sportwinkels.

4. Was skikleding altijd binnenstebuiten en niet samen met andere (gewone) kleding. Stop de trommel niet helemaal vol. Kies een fijnwasprogramma met een maximale temperatuur van 30 of 40 graden, afhankelijk van de aanwijzingen op het wasetiket. Laat skikleding kort op een laag toerental centrifugeren.

5. Controleer of de skikleding in de wasdroger gedroogd mag worden, of droog het liggend op een droogrek of hangend op een kledinghanger.

Extra: makkelijker spullen wegdoen

Uit een onderzoek van de Penn State University blijkt, dat mensen gewilliger zijn om hun eigendommen weg te doen als ze de herinnering die eraan vastzit kunnen bewaren. Het is nu dus wetenschappelijk bewezen dat een foto maken van het object dat je wegdoet, helpt bij het opruimen. Dat is niet verrassend, maar wel iets wat we niet van nature doen.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten