Sanne Cant geen fan van omloop EK veldrijden in Namen: “Meer een mountainbikewedstrijd dan cyclocross”

©  BELGA

Zaterdag om 15 uur strijden de vrouwen elite in Namen om de Europese titel veldrijden. De Belgische vertegenwoordigsters Sanne Cant en Marion Norbert-Riberolle hebben hun licht laten schijnen over het EK. “Het is geen omloop die ons ligt”, zeggen ze.

Hugo Coorevits

Een spektakelrijk parcours, Belgische medaillekansen én kans op regen: alles wat u moet weten over het EK veldrijden in Namen

Eli Iserbyt en co. beducht voor Nederlandse gevaar tijdens EK veldrijden: “Zorgen dat Van der Haar niet freewheelend mee schuift”

Sanne Cant is drievoudig Europees kampioene veldrijden, maar haar laatste titel dateert van 2014. Op haar 32ste is Cant niet meer bezig met het record van vier Europese titels van Daphny van den Brand.

“Als ik eerlijk ben, dan besef ik dat het record er niet meer in zit, of het EK zou op een parcours als Koksijde moeten gereden worden”, zegt Cant. “Namen ligt me echt niet. Ik sta dus zonder ambitie aan de start, maar ik ga mijn best doen voor de supporters en de kleuren van mijn land. Namen is een parcours met veel hoogteverschil, het is meer een mountainbikewedstrijd een cyclocoss.”

“Op het EK worden één van de drie truien verdeeld, dus er zal wel spanning zijn in het peloton. Maar bij mij niet.”

Over de topfavoriete hoeft Sanne Cant niet lang na te denken. De Nederlandse Fem van Empel won dit seizoen zeven van de acht crossen waarin ze startte.

“Maar we hebben enkel nog maar snelle wedstrijden gehad. Het is een beetje de vraag of ze dat kan doortrekken als er modder en slijk zal zijn”, zegt Cant. “Op zich is het niets abnormaals dat ze zoveel wint. Alvarado heeft ook veel crossen gewonnen in haar eerste seizoen. Zoals ze de laatste weken domineert, is Van Empel absoluut topfavoriete… al rijdt pech ook mee op dit parcours.”

Marion Norbert-Riberolle wisselde de Franse voor de Belgische nationaliteit en zal voor het eerst in de Belgische kleuren rijden. “Het is geen omloop die ons bijzonder ligt”, beaamt ze. “Je ziet dit seizoen steeds de Nederlandse dames voorin rijden, dus het wordt moeilijk voor ons. Dit is mijn eerste internationale kampioenschap in de elitecategorie en ik zal ook voor het eerst de Belgische ploegentrui dragen. Daar kijk ik enorm naar uit.”

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten