Geen Belgen betrokken bij gijzeling in Amazonewoud, inheemse groepering laat hen weer vrij

Beelden van aan boord van het schip. ©  AFP

Bij de groep gegijzelde toeristen in het Amazonewoud in Peru waren geen Belgen betrokken. Dat bevestigt Buitenlandse Zaken. Meer dan 24 uur lang werden een zeventigtal gijzelaars vastgehouden op een boot door een inheemse groepering. De dorpelingen wilden op die manier de aandacht van de regering trekken na een olieramp in september. Volgens de BBC zijn de gijzelaars intussen vrijgelaten.

Gilles Liesenborghs en Guy StevensBron: Belga

De gijzeling startte donderdagavond en is een daad van de Cunico-gemeenschap. Ze verwijten de regering niets te doen tegen de milieuvervuiling in het gebied. Een 70-tal toeristen werd gegijzeld op een boot in het Amazonewoud. Onder de gegijzelden zijn Amerikanen, Spanjaarden, Fransen, Britten en Zwitsers. Volgens eerdere berichten zouden ook “een aantal Belgen” betrokken zijn, maar Buitenlandse Zaken ontkent dit zaterdagnamiddag.

De gijzeling zou intussen zijn afgelopen. Volgens de BBC worden de gijzelaars weggevoerd van de boot. De Peruaanse regering meldde eerder al dat de mensen snel zouden worden vrijgelaten na constructieve gesprekken met de dorpelingen. Watson Trujillo Acosta, de leider van de protestactie, liet verstaan dat “respect voor het leven voorop staat” en dat ze zouden helpen om de mensen op het schip alsnog naar hun bestemmingen te brengen.

Door de gijzeling hoopten de dorpelingen dat de regering iets zou doen aan het olielek in de pijpleiding van het energiebedrijf Petroperu. Ze eisen onder meer dat de noodtoestand wordt uitgeroepen. Petroperu beweert dat de pijpleiding keer op keer opzettelijk wordt beschadigd. Sinds december vorig jaar zijn er meer dan vijftig schadegevallen geregistreerd. Het bedrijf zegt de vervuiling op te ruimen en de bewoners van drinkwater en voedsel te voorzien. Of toeristen in de regio voortaan meer op hun hoede moeten zijn, is niet duidelijk.

©  AFP

©  AFP

©  AFP

Aangeboden door onze partners