Klimaatactivisten lijmen zich vast aan lijst Goya-schilderij in Prado

© Twitter @FuturoVegetal

Twee klimaatactivistes hebben zich zaterdag vastgekleefd aan de lijsten van twee schilderijen van Francisco Goya in het Prado-museum in de Spaanse hoofdstad Madrid. Dat meldt de Spaanse politie.

wverBron: BELGA

De werken zelf raakten niet beschadigd. De twee activistes schreven wel ‘+1,5 °C’ op de muur tussen de twee schilderijen. Daarmee verwijzen ze naar de doelstelling van de internationale gemeenschap om de opwarming van de aarde tot anderhalve graad Celsius te beperken.

LEES OOK. Klimaatactivisten bekladden kunstwerken van Picasso of Van Gogh om punt te maken, maar werkt dat wel? (+)

Op een video die actiegroep Extinction Rebellion online zette, is te zien hoe de twee activistes zich vastgelijmd hebben aan de lijsten in een van de zalen van het Prado, vooraleer de persoon die filmt wordt weggestuurd door een verantwoordelijke van het museum.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Volgens Extinction Rebellion gaat het om de schilderijen ‘De naakte Maja’ en ‘De geklede Maja’ van de Spaanse schilder Francisco de Goya (1746-1828). In een persbericht zegt het collectief ook dat de actie “een teken van protest” is tegen “de wereldwijde klimaatopwarming, die een instabiel klimaat zal veroorzaken met ernstige gevolgen voor heel de planeet”. De twee activistes werden opgepakt en aangehouden, meldt de politie.

LEES OOK. Hun kunstwerken zijn het doelwit van soep en lijm, maar wat zouden Van Gogh en Vermeer daar nu zelf van vinden? (+)

In de aanloop naar de VN-klimaattop COP27 in Egypte, die zondag van start gaat, vinden wereldwijd steeds meer klimaatbetogingen plaats. Bij een deel van die acties lijmden activisten in verschillende Europese steden zich vast aan kunstwerken of kapten er soep over. ‘De zaaier’ en ‘Zonnebloemen’ van Vincent van Gogh waren eerder doelwitten, net als ‘Les meules’ van Claude Monet en ‘Meisje met de parel’ van Johannes Vermeer. Bij die laatste actie waren twee Belgische activisten betrokken, Wouter Mouton en Pieter G.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten