Wat een nummer! Veldritsensatie Fem van Empel is Europees kampioene na heuse inhaalrace in Namen

©  BELGA

Fem van Empel heeft zich zaterdagnamiddag in Namen tot Europees kampioene veldrijden bij de vrouwen gekroond. De 20-jarige Nederlandse kende op het parcours in Namen nochtans pech tijdens de tweede ronde. Ze moest aan een inhaalrace beginnen en deed dat met verve. Haar landgenote Ceylin Alvarado en de Hongaarse Kata Blanka Vas vervolledigen het podium.

Jonas Withouck

Bij de eerste passage aan de finish zat Fem van Empel al perfect op schema: ze kwam als eerste over de streep, met Kata Blanka Vas in haar wiel. Maar tijdens de tweede ronde zagen we Van Empel plots al lopend op het parcours met de fiets op de schouder en in tegengestelde richting. De jonge Nederlandse had materiaalpech als ze net voorbij de materiaalpost was en besliste dan maar terug te lopen.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Van Empel verloor daarmee een dikke halve minuut, maar had wel nog tijd om aan een heuse inhaalrace te beginnen. Ondertussen vormden Denise Betsema, Ceylin Alvarado en Kata Blanka Vas het trio voorin.

Tijdens de vierde ronde kwam Fem van Empel alweer aansluiten na een waanzinnige inhaalrace. De 20-jarige Nederlandse deed eerst Betsema en Vas pijn, op het einde van de voorlaatste ronde moest ook de nochtans sterke Alvarado zich gewonnen geven.

Wat een seizoen voor Van Empel, die al vier wereldbekercrossen op haar naam schreef. In totaal won ze nu al acht keer dit seizoen. Pas begin deze week besliste ze samen met haar ploeg Pauwels Sauzen - Bingoal om alleen nog maar veldritten in de elitecategorie te rijden.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

In de top tien geen Belgische vrouwen. Marion Norbert-Riberolle werd 13de, Laura Verdonschot 14de en Sanne Cant pas 17de.

Van Empel: “Dit parcours was echt wel mijn ding”

Van Empel blonk toen ze de wit-blauwe sterrentrui kreeg overhandigd van Henrik Jens Jensen, de vicevoorzitter van de UEC. “Ik kreeg af te rekenen met een lekke band”, zei de Nederlandse. “Toen panikeerde ik wel wat. Ik moest helemaal terugkeren naar het begin van de materiaalpost, want ik was die ingang al voorbij toen ik voelde dat ik lek stond. Na dat oponthoud slaagde ik erin om opnieuw een mooi tempo te ontwikkelen en me weer naar de kop van de wedstrijd te knokken.”

De Nederlandse maakte haar favorietenrol meer dan waar. “Eigenlijk had ik niet verwacht dat ik zou winnen. Dit is mijn achtste zege van het seizoen en ik kan dit nog altijd niet geloven. Namen is ook een iconische plaats. Het parcours lag er heel glibberig bij en ik vond hier wel mijn ding met al die schuine kanten en de hellingen. Het leek een beetje op mountainbiken. Ik heb er alles aan gedaan om deze titel binnen te halen en dat lukte me”, besloot Van Empel.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten