Uittredend kampioen Lars van der Haar kent te veel pech op EK en moet tevreden zijn met tweede plek: “Wist dat ik Vanthourenhout geen ruimte mocht geven”

©  BELGA

Geen tweede opeenvolgende Europese titel veldrijden voor Lars van der Haar. De Nederlander kende zondag zijn deel van de pech, maakte net iets te veel fouten en zag dat Michael Vanthourenhout op het technische parcours op en rond de Citadel van Namen net iets beter uit de verf kwam. De West-Vlaming nam zo de wit-blauwe sterrentrui over van Van der Haar.

Jens Heylen, Jens JacobsBron: BELGA

“De wedstrijd begon echt naar wens voor mij. Ik was zelfs heel goed weg en kon het wiel houden van Eli Iserbyt. Ik kon daarop een kloof slaan, maar kende dan andermaal mijn deel van de pech. Blijkbaar hoort pech nu eenmaal bij het wereldje van het veldrijden. Maar ik heb de laatste wedstrijden toch wel mijn deel gehad”, meldde Van der Haar. 

Lars van der Haar nam al vrij snel in de wedstrijd de leiding en leek op weg naar een lange solo, tot hij lek reed. “Ik moest een hele poos met een lekke band verder. Ik verloor zo veel tijd en daarop kon Michael Vanthourenhout aansluiten. Voor mijn pech had ik alles onder controle, maar dan ging het mis. Mijn voorband stond lek. Ik kon zo niet lekker meer sturen. Michael Vanthourenhout zette, toen die bij mij was gekomen, plots de brommer aan en ging versnellen. Hij sloeg een kloof. En zeker toen ik op een paal ging rijden en tegen de vlakte ging. Ik wist dat ik hem nooit een gaatje mocht geven op dit technisch parcours. Bergop was ik de betere van ons tweeën, maar hij reed zo clean vandaag. Ik heb mezelf niet echt veel te verwijten. Ik reed om te winnen en het zag er even naar uit dat dit me zou lukken”, besloot Van der Haar.

Laurens Sweeck kan wel leven met derde plek in Namen: “Die twee waren te sterk”

Laurens Sweeck mocht zondag in Namen het podium op om de bronzen medaille in ontvangst te nemen na afloop van het EK veldrijden bij de mannen elite. “Had men mij gezegd dat ik de bronzen medaille op het EK zou behalen, dan had ik misschien eens raar gekeken”, reageerde Sweeck na afloop. “Hetgeen ik de laatste weken liet zien, liet echter wel wat beter dan een figurantenrol verhopen. Natuurlijk hoop je altijd op iets meer, maar ik denk dat ik tevreden mag zijn met wat ik vandaag bereikte met die derde plaats. Ik heb mijn best gedaan. Mijn conditie is goed. Ik kende evenwel geen superdag. Op zo’n omloop heb je die echt nodig om mee te doen voor de knikkers.”

Sweeck liet de Koppenbergcross voor wat die was. “Ik hoopte dat ik hierdoor wat meer power zou hebben in Namen. Ik reed vorig weekend al een dubbel programma. De Koppenberg volgde daar zeer kort op. En die Koppenbergcross is niet echt mijn geliefkoosde wedstrijd van het seizoen. Misschien had ik die toch moeten rijden, maar dat is praat achteraf”, vervolgde Sweeck.

Laurens Sweeck naderde op een gegeven moment wel heel dicht op de vluchters Lars van der Haar en zijn ex-teamgenoot Michael Vanthourenhout. “Breng ik de afdaling tot een goed einde, dan kom ik op hun wiel. Ik reed daar wel op mijn limiet en als je zo rondtoert, dan wil dat zeggen dat je niet echt veel beter kunt doen of dieper kan gaan. Laat ons stellen dat ik daarop besliste dat die twee te sterk voor mij waren en dat ik tevreden moest zijn met een derde plaats en een bronzen medaille”, besloot Sweeck.

AANGERADEN
Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten

Meest gelezen

Meest gelezen uit de buurt