Van Quickenborne: “Overal slimme camera’s inzetten is brug te ver”

Archiefbeeld. ©  rr

Minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open VLD) is geen voorstander om “voor alles en nog wat” slimme camera’s in te zetten. Dat heeft hij zondag gezegd bij VTM Nieuws.

wverBron: BELGA

Een proefproject met slimme camera’s moet toelaten om gsm’ende automobilisten te kunnen beboeten. Uit onderzoek door Vias blijkt dat bestuurders twee procent van hun tijd zijn afgeleid door hun gsm. Het verkeersveiligheidsinstituut schat dat vorig jaar alleen al ongeveer 50 doden en 4.500 gewonden in het verkeer vielen door het gebruik van de gsm achter het stuur. 

Van Quickenborne vindt het overal inzetten van slimme camera’s evenwel een brug te ver gaan. “Privacy is ook belangrijk”, aldus de vicepremier. Hij vindt het belangrijk dat de privacy-autoriteit zich ook over het project uitspreekt. “Laat ons het advies van de privacycommissie afwachten en dan een beslissing nemen. Maar privacy moet ook gerespecteerd worden.”

Hij bepleit een proportionele aanpak, met een evenwicht tussen veiligheid en privacy. “Maar overal slimme camera’s inzetten voor alles en nog wat lijkt mij een brug te ver te zijn”, aldus de minister van Justitie.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten