Delhaize onthult ontwerp voor herdenkingsmonument slachtoffers Bende van Nijvel: “Onze stad draagt nog steeds littekens van de verschrikkelijke aanslag”

Burgemeester Christoph D’Haese op de plaats waar het monument (ontwerp op foto rechts) moet komen. ©  cbh/Persregiodender.be

Supermarktketen Delhaize heeft maandag het ontwerp onthuld voor het gedenkmonument ter nagedachtenis van de slachtoffers van de aanslag op de Delhaize van Aalst op 9 november 1985. Met het monument willen Delhaize en de stad Aalst een stille en serene herdenkingsplaats creëren als blijvende herinnering aan de gebeurtenissen, klinkt het.

jvh/cbhBron: BELGA

Het ontwerp van het gedenkteken en de uitvoering ervan zijn van de hand van landschapsarchitect Bas Smets, die ook het herdenkingsmonument voor de aanslagen in Maalbeek en de luchthaven van Zaventem in 2016 realiseerde. Na enige vertraging loopt op dit moment de vergunningsfase en het is de ambitie dat de gedenkplek in de loop van 2023 toegankelijk zal zijn voor het publiek, meldt Delhaize.

De Delhaize waar 37 jaar geleden acht mensen omkwamen bij een aanslag door de Bende Van Nijvel, heeft ondertussen plaats geruimd voor een gloednieuw gebouw. De gedenkplaats komt aan de rand van de parking van de nieuwe winkel in Aalst, ter hoogte van de huidige toegang tot het Osbroekpark.

Zware indruk

Het wordt een achthoekig monument, verwijzend naar de acht slachtoffers van de aanslag, zegt Bas Smets (47). “De acht zijden omsluiten bosgrond waarin Ginkgo biloba’s groeien, de boom die al het langst op aarde leeft en symbool staat voor overleving en hoop. Het monument is geplaatst op de vroegere parking die getransformeerd is als uitbreiding van en toegang tot het nabijgelegen natuurgebied.”

“Ik ben gecontacteerd door Delhaize en het eerste wat ik gedaan heb is naar de plek gaan kijken. Die aanslag heeft een heel zware indruk nagelaten. De locatie die we gekozen hebben is een beetje glooiend naar de natuur en toont een mooi perspectief. Zodra de bouwaanvraag is goedgekeurd kunnen we eraan beginnen.”

Moment van bezinning

De kunstenaar zat ook samen met een aantal van de slachtoffers om ook hun wensen te beantwoorden in het monument. “Ik heb de gevoelens van de mensen verwerkt in het monument. Ik heb aan hen gevraagd wat het monument zou moeten doen voor de nabestaanden van de slachtoffers, niet hoe het er moet uit zien.”

Burgemeester Christoph D’Haese is positief dat dit monument in 2023 zal kunnen worden gerealiseerd. “Onze stad draagt nog steeds de littekens van de verschrikkelijke aanslag van 9 november. Naast de herdenkingsplek op onze begraafplaats kunnen nabestaanden van de slachtoffers, maar ook iedere Aalstenaar, een moment van bezinning houden aan dit nieuwe herdenkingsmonument. Een kunstwerk dat de slachtoffers eert en dwingt tot reflectie.”

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten