Pelikanen besmet met vogelgriepvirus in Pairi Daiza

©  Shutterstock

Vier Pelikanen die vogelgriep hebben opgelopen zijn in Pairi Daiza overleden. In samenwerking met het FAVV werden de nodige maatregelen genomen om de andere vogels te beschermen tegen het virus. “Alle vogels moeten nu drie weken in isolatie, dan is het afwachten op een evaluatie”, klinkt het bij Pairi Daiza.

mtm, ltoBron: BELGA

“We hebben alle vogels geïsoleerd en er zijn veiligheid- en hygiënemaatregelen genomen”, zegt Louise Goedefroy van Pairi Daiza nadat vier Pelikanen die het vogelgriepvirus hadden opgelopen, overleden zijn. De meest waarschijnlijke oorzaak van de verspreiding is de aanwezigheid van wilde vogels (ganzen) die het park als rustplaats gebruiken.

Er zijn voorlopig geen symptomen opgemerkt bij andere vogelsoorten maar ze zullen wel drie weken lang geïsoleerd worden. “Pas na een evaluatie van het FAVV zullen ze weer uit isolatie mogen”. De vogels zijn dus komende weken niet te bewonderen maar de rest van het park blijft wel open, benadrukt Goedefroy. De besmetting gebeurde met de hoogpathogene variant van het virus, die besmettelijk en dodelijk is voor alle vogels, maar geen risico vormt voor mensen.

Sinds half september zijn 16 uitbraken met hoogpathogene vogelgriep van het type H5 bevestigd bij commerciële pluimveehouderijen en bij particuliere houders. In die periode zijn er ook besmette wilde vogels aangetroffen op een veertigtal sites verspreid over het hele land. Het risico dat pluimvee en andere gehouden vogels met vogelgriep worden besmet door contact met wilde vogels is dus overal in het land erg groot, waarschuwt het FAVV.

Aangeboden door onze partners