Raad van Europa roept voor het eerst in 18 jaar leiders van de lidstaten bijeen

Mede door de oorlog in Oekraïne “staat de democratie onder druk”, zo stelt de organisatie. ©  EPA-EFE

De Raad van Europa roept voor het eerst in achttien jaar de leiders van zijn 46 lidstaten bijeen. De uitzonderlijke top, die in mei volgend jaar zal plaatsvinden, is nodig nu de democratie, de mensenrechten en de rechtsstaat onder druk staan, stelt de organisatie.

mtmBron: BELGA

De top op 16 en 17 mei in Reykjavik wordt pas de vierde in de geschiedenis van de Raad van Europa. Eerdere toppen waren gewijd aan grote veranderingen, zoals het verdwijnen van het IJzeren Gordijn. De nieuwe top in de IJslandse hoofdstad is bedoeld om “het geweten van Europa te vernieuwen”, zo laten huidig voorzitter Ierland, het gastland en de secretaris-generaal van de raad weten.

De top was geopperd door een ‘comité van wijzen’, waar onder andere oud-regeringsleiders deel van uitmaken. Ze hadden opdracht gekregen een antwoord te vinden op de oorlog in Oekraïne.

De Raad van Europa staat los van de Europese Unie. De organisatie is na de Tweede Wereldoorlog opgericht om onder meer te waken over het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens. Het mensenrechtenhof in Straatsburg maakt er bijvoorbeeld deel vanuit.

Zo goed als alle Europese landen zijn lid van de Raad van Europa, maar dat geldt niet voor Rusland en bondgenoot Wit-Rusland. Dit voorjaar heeft Rusland zijn lidmaatschap opgezegd, nadat duidelijk was geworden dat de andere lidstaten het land eruit wilden zetten wegens de oorlog tegen Oekraïne.

Aangeraden
Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten

Meest gelezen uit de buurt