Wanneer de cokelading niet het belangrijkst is: Limburgse speurders recupereren 130 miljoen euro drugskapitaal

Hasselt -

Federaal minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open Vld) wil dat politiespeurders eerst het drugsgeld zoeken en daarna pas cokeladingen onderscheppen. In Limburg werken ze al langer op de omgekeerde manier en de aanpak kent veel succes. In vijf jaar recupereerden ze 130 miljoen euro dat anders onaangeroerd bleef. “Je doet de drugsbaronnen pijn als je in hun portefeuille zit”, reageert Van Quickenborne.

Phillip Pergens

De minister van Justitie was maandag op bezoek bij de Federale Gerechtelijke Politie (FGP) van Limburg om meer te weten te komen over de werkwijze van de financiële speurders en hun specifieke PLUK-teams. Samen met het Limburgse parket verhoogde de FGP bij de start van het jaar de mankracht op hun financiële sectie Ecofin. Het aantal gerechtelijke speurders getraind in het opsporen van financieel-economische misdrijven ging van 22 naar 30. Het doel: de georganiseerde misdaad harder bestrijden. Dat doen ze door bij lopende onderzoeken een extra team in te schakelen. Zij focussen daarbij op het pure financiële plaatje van het speurwerk. De rechercheurs zoeken naar het vermogen van de verdachten om het in beslag te laten nemen. Dat gebeurt niet na, maar gedurende het onderzoek.

Geld eerst, daarna drugs

Met deze omgekeerde strategie anticipeert de FGP Limburg op de kapitaalvlucht van criminelen. Zij investeren hun illegale inkomsten en wassen het geld wit via spookvennootschappen, buitenlandse rekeningen, de aankoop van luxewagens- en horloges of bijvoorbeeld investeringen in vastgoed. Bij een eventuele veroordeling zitten ze netjes hun straf uit om vervolgens van hun verborgen winsten te genieten. Het parket en de FGP van Limburg proberen de criminelen al financieel kaal te plukken tijdens het onderzoek. “Op die manier zetten we ze op droog zaad”, zegt Kris Vandepaer, directeur van de FGP Limburg.

Zijn mensen gebruiken onderzoekstools die ze zelf ontwikkelden om het vermogen op te sporen. De financiële speurders houden geldtransacties tegen, leggen de witwaspraktijken bloot, ontmantelen schijnondernemingen en nemen alle gevonden kapitaal in bewaring. Dat gebeurt allemaal terwijl andere collega’s het luik van bijvoorbeeld de cocaïnetrafiek onderzoeken en de personen achter de bende in kaart brengen. “Het onderscheppen van de drugsladingen is op dat moment onderschikt aan het financiële onderzoek, maar we zien dat het op langere termijn loont.”

De speurders konden onder meer dure horloges in beslag laten nemen. ©  Tom Palmaers

130 miljoen euro

Maar liefst 130 miljoen euro aan criminele vermogens konden de Limburgse speurders de afgelopen vijf jaar recupereren. Een enorm kapitaal dat anders onaangeroerd zou zijn gebleven. “Jaarlijks kost de gehele werking van de Limburgse federale gerechtelijke politie 10 miljoen euro. De return on investment gespreid over de vijf jaren is 2,6. Ik vind dat we ongelofelijk trots mogen zijn op het rendement dat de nieuwe werkwijze oplevert”, aldus Vandepaer.

Volgens procureur des Konings Guido Vermeiren is dit een klap voor de criminelen. “Vaak is geld hun enige drijfveer. Hun rijkdom afnemen is dan een enorme opdoffer. Hun imago - wat ze allemaal belangrijk vinden - wordt zo geschaad.”

Federaal minister Van Quickenborne is het volkomen eens en noemt de Limburgse FGP een Belgische pionier die navolging moet krijgen. “Dit raakt criminele organisaties veel harder dan het verlies van een lading drugs. Bovendien vragen de financiële onderzoeken doorgaans minder onderzoekscapaciteit en genereren ze meer resultaat.”

Onderzoeksmethodes voor hele land

Verschillende applicaties van de FGP Limburg, zoals een tool voor de analyse van rekeningen, worden verder verfijnd én ter beschikking gesteld aan de andere Belgische afdelingen van de federale gerechtelijke politie. “We voeren de strijd op en deze aanpak moet navolging krijgen”, luidt het bij de justitieminister. “Criminelen zoeken steeds andere methodes om handeltjes op te zetten. De aanpak van de FGP Limburg raakt de drugsbaronnen waar het pijn doet: in hun portefeuille. De schijnbaar tegendraadse werking met bijhorende onderzoeksmethodes en –tools gaan we daarom nationaal doorvoeren.”

©  Tom Palmaers

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten