Vlaanderen verplicht gemeenten na te denken over toekomst van kerken
De kerk van Neeroeteren.
Alle Vlaamse gemeenten zullen in de toekomst een langetermijnvisie voor hun parochiekerken moeten hebben. Momenteel hebben veel gemeenten al zo’n ‘kerkenbeleidsplan’, maar het is geen verplichting. Daar willen Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Bart Somers (Open Vld) en minister van Onroerend Erfgoed Matthias Diependaele (N-VA) verandering in brengen.
Om gemeenten te dwingen na te denken over de toekomst van de kerken op hun grondgebied, worden ze bij de opmaak van de volgende meerjarenplannen (2026-2031) verplicht zo’n plan te hebben. Dat staat in een decreet dat woensdag is goedgekeurd in het Vlaams Parlement.
Vlaanderen telt bijna 1.800 rooms-katholieke parochiekerken, maar door de groeiende ontkerkelijking worden die kerken steeds minder gebruikt voor hun religieuze functie. De Vlaamse regering denkt al langer na over de mogelijke herbestemming of nevenbestemming van die gebouwen en werkte daarvoor een aantal instrumenten uit.
Er werden subsidiesystemen uitgewerkt en gemeenten werden aangespoord om een kerkenbeleidsplan in te dienen, een soort langetermijnvisie voor de toekomst van de kerken op hun grondgebied. Zo’n plan is trouwens een voorwaarde om een verhoogde erfgoedpremie of een restauratiepremie te krijgen.
Uit cijfers van 2021 blijkt dat 236 van de 300 Vlaamse gemeenten, vier op de vijf dus, beschikken over zo’n plan. Om ook de laatste gemeentes in het verhaal mee te krijgen, maakt de Vlaamse regering er nu een verplichting van. Het is volgens de regering “een geschikt kader voor het voeren van een structureel debat over de toekomst van de parochiekerken op het grondgebied van de gemeente”.
Nevenbestemmingen gesubsidieerd
Naast die verplichting sleutelt de regering ook aan de subsidiemogelijkheden. Die worden verfijnd en verruimd. Zo zullen projecten voor her- of nevenbestemming ook kunnen rekenen op subsidies voor trajectbegeleiding om de betrokkenheid van burgers en omwonenden te vergroten. Verder zullen ook projecten met gewezen eredienstgebouwen in aanmerking kunnen komen voor subsidies.
“De Vlaamse regering is zich bewust van de historische waarde en de omvang van het patrimonium van de - vooral rooms-katholieke - parochiekerken en van de vragen die zich stellen rond de toekomst van deze gebouwen. Daarom zorg ik voor bijkomende financiële steunverlening om de her- en nevenbestemming van niet-beschermde kerken mogelijk te maken”, legt minister van Binnenlands Bestuur Bart Somers uit.
Ook voor kerken die beschermd zijn als monument komen er meer mogelijkheden, voegt minister Diependaele toe. “We maken het voor het eerst mogelijk om ook aan beschermde kerken steun te geven voor nieuwe invullingen. Met kleine ingrepen zoals bijvoorbeeld een keuken of sanitair zijn er tal van extra activiteiten mogelijk in de bestaande kerken.”
Lees ook
Dit verandert op 1 april: premie voor thuisbatterij geschrapt, sociale energietarieven omhoog en recht op deconnectie
Vlaamse regering hakt knoop door over Ventilus en vraagt compensatie voor getroffen eigenaars
Ondanks ‘goed nieuws’ over Ventilus gaat protest niet liggen: “Wij gaan zo nodig alle middelen aangrijpen dat tegen te gaan”
Er dreigt een heet voorjaar voor de Vlaamse regering: bonden beloven felle strijd tegen afschaffing vaste benoeming
Video
Hoofdpunten
IN BEELD. “Ik moet ook just niks”: Mensenmassa verwelkomt de Ronde van Vlaanderen (met enkele kwinkslagen) in startplaats Brugge
ONZE STERREN. Slaat Mathieu van der Poel voor de derde keer in vier jaar toe? Maar ook Wout van Aert en Tadej Pogacar willen hun afspraak met geschiedenis niet missen
ONZE STERREN. Twee op een rij voor Lotte Kopecky? Of wint iemand anders van SD Worx de Ronde van Vlaanderen voor vrouwen?
VOORBESCHOUWING RONDE VAN VLAANDEREN 2023. Wout van Aert, Mathieu Van der Poel of Tadej Pogacar: wie van De Grote Drie kroont zich tot de ultieme Flandrien?
“Als één man van Wout van Aert eist dat hij straks de Ronde van Vlaanderen wint, is het Van Aert zelf”
Beste van Plus
Jongetje (4) raakt verdwaald in bos, maar politie vindt hem terug door geblaf van hond die niet van zijn zijde wijkt
Man besmeurt Iraanse vrouwen met yoghurt omdat ze geen hijab dragen, politie arresteert hen voor illegaal tonen van hun haar
Autobestuurster rijdt via de sporen tramstation in Brussel binnen
Antiquair Paul De Grande kocht huis dankzij ‘Huizenjagers’: “Budget van 2 miljoen euro”