4.800 euro per maand, maar duurste rusthuis van het land moet sluiten door ernstige tekorten
Het Agentschap Zorg en Gezondheid is van plan om de vergunning van het duurste rusthuis van het land in te trekken. Gemiddeld betaal je 4.800 euro per maand in het Antwerpse Park Lane, en toch kampt het rusthuis al meer dan een jaar met ernstige tekorten. Zo wordt de veiligheid van de bewoners onvoldoende gegarandeerd.
Verfijnde maaltijden in het weelderige restaurant, luxueuze kamers en een zwembad. Wie zijn oude dag doorbrengt in het Antwerpse Park Lane, lijkt met zijn gat in de boter te zijn gevallen. Nu ja, de prijs is er wel naar: gemiddeld tel je 4.800 euro neer om er een maand te verblijven.
En toch zit het rusthuis al even in zwaar weer. Vorig jaar in november belandde het – net als eerder andere rusthuizen van het moederbedrijf Orpea – op de zwarte lijst van het Agentschap Zorg en Gezondheid. Als gevolg van dat verhoogde toezicht kreeg Park Lane dit jaar twee keer een inspecteur over de vloer, een eerste keer in april en een tweede keer in augustus. Uit het laatste inspectieverslag blijkt dat een groot deel van de tekortkomingen nog steeds niet zijn weggewerkt. Opvallend, want begin dit jaar verklaarde de directeur van het woonzorgcentrum in onze krant dat alle problemen intussen waren opgelost. Niet dus.
© WAS
Sommige van die manco’s zijn eerder klein, zoals het ontbreken van leuningen en handgrepen in de wc’s of de afwezigheid van zonnewering. Andere zijn veel fundamenteler. Zo is er meer dan een voltijdse verpleger te weinig, ontbreekt het ’s nachts aan verpleegkundige permanentie en is er geen ergotherapeut in dienst. Park Lane neemt bovendien onvoldoende maatregelen om de veiligheid van de bewoners te garanderen. De vier bewoners van de beveiligde afdeling - bedoeld voor mensen met dementie - kunnen overdag naar de benedenverdieping. Op het moment van de inspectie was de hoofdingang niet beveiligd waardoor zij zomaar naar buiten konden wandelen.
Zorg en Gezondheid heeft nu haar voornemen tot intrekking van de vergunning bekendgemaakt. Een maatregel die het enkel neemt als duidelijk is dat de tekorten niet meer weggewerkt zullen worden. Park Lane kan wel nog bezwaar aantekenen tegen die beslissing. Orpea is die optie nu aan het bekijken. Het proces van de definitieve sluiting kan zo nog vijf maanden gerekt worden, tenzij Orpea met succes beroep aantekent natuurlijk.
De socialistische vakbond BBTK schat die kans eerder klein in. Dat heeft alles te maken met de financiële problemen bij het Franse moederbedrijf Orpea. Het aandeel van Orpea – dat actief is in 23 landen en in België 60 woonzorgcentra uitbaat – is vandaag amper een tiende waard van wat het begin dit jaar was. Het bedrijf heeft intussen bescherming tegen zijn schuldeisers gevraagd. Voor een groot stuk is dat het gevolg van de mistoestanden in de rusthuizen van de groep die een Franse onderzoeksjournalist begin dit jaar aan het licht bracht.
Slechts 14 bewoners
In Park Lane verblijven bovendien amper 14 bewoners, terwijl er plaats is voor tien keer meer mensen. “Dat maakt het heel moeilijk om het operationeel te runnen”, zegt Ken Van den Heuvel van BBTK. “Park Lane is het paradepaardje van de groep in België, maar dit is wel heel dure reclame.”
Ondanks alle problemen zegt Orpea-woordvoerster Marijke Verboven dat de continuïteit van de zorg en de tewerkstelling van de medewerkers gegarandeerd is. “We zijn nu in gesprek met de families van de bewoners over hun wensen en eventuele volgende stappen”, zegt ze.
Lees ook
Zorgkundige die foto’s van dementerende bewoners maakte en verspreidde, moet voor rechter verschijnen
Bewoners en personeel in tranen door definitieve sluiting van rusthuis: “We hadden het hier zó goed”
Woonzorgcentrum Karen van groep Korian sluit deuren: “We sluiten preventief om situatie zoals in Hoeselt te vermijden”
RUSTHUISWIJZER. Vergelijk hier alle rusthuizen in jouw buurt: zoveel kost een kamer en dit krijg je in ruil
Video
Hoofdpunten
Inflatie daalt verder naar 8 procent, maar in de supermarkt blijven prijzen sterk stijgen
Niemand die zo aan bekendheid won door de Oekraïne-oorlog dan de ‘ultieme schurk’, maar nu is het genoeg geweest voor Poetin
Hospitalisatiepolis fors duurder: wie voor goedkopere formule gaat, leest best na wat gedekt is
Grote verslagenheid bij wielerclub: Pieter (51) wordt onwel tijdens rit en overlijdt
Drama op luchthaven Luik: drie beren gestorven nadat ze 24 uur lang in ijskoud vliegtuig moeten blijven zitten
Beste van Plus
Bewaker steekt ballonnen van verkoper in brand, maar weet niet dat daar uiterst vlambare stof inzit
Gevonden puppy is een hit op Facebook: iedereen wil hem, maar van wie is hij?
Van 600 dollar naar miljoenenverkoop: Van Dyck-schilderij dat in schuur gevonden werd, onder de hamer
Rita Ora laat weinig aan de verbeelding over in doorzichtige latex jurk