4.800 euro per maand, maar duurste rusthuis van het land moet sluiten door ernstige tekorten

Het Agentschap Zorg en Gezondheid is van plan om de vergunning van het duurste rusthuis van het land in te trekken. Gemiddeld betaal je 4.800 euro per maand in het Antwerpse Park Lane, en toch kampt het rusthuis al meer dan een jaar met ernstige tekorten. Zo wordt de veiligheid van de bewoners onvoldoende gegarandeerd.

Jens Vancaeneghem en Pieter Lesaffer

Verfijnde maaltijden in het weelderige restaurant, luxueuze kamers en een zwembad. Wie zijn oude dag doorbrengt in het Antwerpse Park Lane, lijkt met zijn gat in de boter te zijn gevallen. Nu ja, de prijs is er wel naar: gemiddeld tel je 4.800 euro neer om er een maand te verblijven.

En toch zit het rusthuis al even in zwaar weer. Vorig jaar in november belandde het – net als eerder andere rusthuizen van het moederbedrijf Orpea – op de zwarte lijst van het Agentschap Zorg en Gezondheid. Als gevolg van dat verhoogde toezicht kreeg Park Lane dit jaar twee keer een inspecteur over de vloer, een eerste keer in april en een tweede keer in augustus. Uit het laatste inspectieverslag blijkt dat een groot deel van de tekortkomingen nog steeds niet zijn weggewerkt. Opvallend, want begin dit jaar verklaarde de directeur van het woonzorgcentrum in onze krant dat alle problemen intussen waren opgelost. Niet dus.

©  WAS

Sommige van die manco’s zijn eerder klein, zoals het ontbreken van leuningen en handgrepen in de wc’s of de afwezigheid van zonnewering. Andere zijn veel fundamenteler. Zo is er meer dan een voltijdse verpleger te weinig, ontbreekt het ’s nachts aan verpleegkundige permanentie en is er geen ergotherapeut in dienst. Park Lane neemt bovendien onvoldoende maatregelen om de veiligheid van de bewoners te garanderen. De vier bewoners van de beveiligde afdeling - bedoeld voor mensen met dementie - kunnen overdag naar de benedenverdieping. Op het moment van de inspectie was de hoofdingang niet beveiligd waardoor zij zomaar naar buiten konden wandelen.

LEES OOK. 4.800 euro per maand en dan nog problemen: hoe het duurste rusthuis van Vlaanderen op de zwarte lijst belandde

Zorg en Gezondheid heeft nu haar voornemen tot intrekking van de vergunning bekendgemaakt. Een maatregel die het enkel neemt als duidelijk is dat de tekorten niet meer weggewerkt zullen worden. Park Lane kan wel nog bezwaar aantekenen tegen die beslissing. Orpea is die optie nu aan het bekijken. Het proces van de definitieve sluiting kan zo nog vijf maanden gerekt worden, tenzij Orpea met succes beroep aantekent natuurlijk.

De socialistische vakbond BBTK schat die kans eerder klein in. Dat heeft alles te maken met de financiële problemen bij het Franse moederbedrijf Orpea. Het aandeel van Orpea – dat actief is in 23 landen en in België 60 woonzorgcentra uitbaat – is vandaag amper een tiende waard van wat het begin dit jaar was. Het bedrijf heeft intussen bescherming tegen zijn schuldeisers gevraagd. Voor een groot stuk is dat het gevolg van de mistoestanden in de rusthuizen van de groep die een Franse onderzoeksjournalist begin dit jaar aan het licht bracht.

Slechts 14 bewoners

In Park Lane verblijven bovendien amper 14 bewoners, terwijl er plaats is voor tien keer meer mensen. “Dat maakt het heel moeilijk om het operationeel te runnen”, zegt Ken Van den Heuvel van BBTK. “Park Lane is het paradepaardje van de groep in België, maar dit is wel heel dure reclame.”

Ondanks alle problemen zegt Orpea-woordvoerster Marijke Verboven dat de continuïteit van de zorg en de tewerkstelling van de medewerkers gegarandeerd is. “We zijn nu in gesprek met de families van de bewoners over hun wensen en eventuele volgende stappen”, zegt ze.

LEES OOK.Hoe rusthuizen miljoenen versluizen terwijl ze op papier bijna bankroet zijn: “Al dat geld had naar zorg kunnen gaan”

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten