Lezing van Filip Dewinter aan UGent mag doorgaan: “Maar we houden in de gaten wat er wordt gezegd”

©  BELGA

Gent -

UGent-rector Rik Van de Walle zal de geplande lezing van Filip Dewinter niet annuleren. Het Vlaams Belang-kopstuk komt op 1 december zijn nieuwe boek ‘Omvolking’ voorstellen op de universiteit, en dat zorgt voor ophef. “Ik hecht bijzonder veel belang aan de vrijheid van meningsuiting”, zegt de rector.

Max Dedulle

Filip Dewinter komt naar de universiteit op uitnodiging van het Katholiek Vlaams Hoogstudentenverbond. In zijn nieuwe boek heeft hij het over de zeer omstreden ‘omvolkingstheorie’: die houdt in dat de westerse cultuur langzaam en doelbewust zou worden vervangen door de cultuur van immigranten. Op sociale media werd al opgeroepen om de voordracht te annuleren.

Maar dat is rector Van de Walle dus niet van plan, zegt hij in een opiniestuk in De Morgen. “Ik begrijp de bezorgdheid ten volle, maar ik zal Filip Dewinter niet op voorhand de toegang tot de UGent ontzeggen.”

In de gaten

Van de Walle verwijst onder meer naar de vrijheid van meningsuiting. “Die wil ik enkel inperken op basis van geldende wettelijke beperkingen. We houden uiteraard in de gaten wat er tijdens de lezing gebeurt en wordt gezegd. Indien tijdens de activiteit sprake is van zaken die niet wettelijk zijn, zullen de nodige stappen worden gezet.”

Ingrijpen deed de UGent eerder al in 2019, na een lezing van plastisch chirurg Jeff Hoeyberghs. Die werd later veroordeeld voor seksisme en aanzetten tot haat en discriminatie. Ook die lezing was georganiseerd door het Katholiek Vlaams Hoogstudentenverbond, waarna de conservatieve en Vlaamsegezinde vereniging een tijdlang werd geschorst.

Tijdens de lezing van Dewinter op 1 december wordt wel opgeroepen tot protest op het Sint-Pietersplein.

LEES OOK.Ook in Gent zorgt komst van Filip Dewinter voor discussie: UGent opgeroepen om lezing te annuleren

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten