Zandspecialist Laurens Sweeck pakt in Superprestige Niel tweede zege van het seizoen na heerlijk duel met Lars van der Haar

© ATV

Laurens Sweeck heeft in Niel de tweede Superprestigemanche van het seizoen gewonnen. Sweeck leek in de eerste helft van de cross er een lange solo van te gaan maken, maar moest in de laatste rondes nog afrekenen met een sterke Lars van der Haar. De zandspecialist van dienst rekende in de slotronde toch nog af met Van der Haar. Kersvers Europees kampioen Michael Vanthourenhout werd derde.

Sam Varewyck

Vijf dagen nadat hij de Europese titel veroverde in Namen, stond Michael Vanthourenhout voor het eerst aan de start in zijn splinternieuwe sterrentrui. De locatie daarvoor: Niel, waar traditioneel op Wapenstilstand de Jaarmarktcross gereden wordt. De topfavoriet heette echter niet Vanthourenhout, maar wel Laurens Sweeck: de zandspecialist bij uitstek vond in Niel een mooie strook om het verschil te maken.

Het was Zwitsers kampioen Kevin Kuhn die in de straten van Niel de beste start nam en als eerste het veld indook. Een afscheiding kwam er nog niet meteen: er kwam een kopgroep met een tiental renners, ondanks wat prikjes van onder meer Eli Iserbyt en Vanthourenhout. Ook Lars van der Haar - die in de Nederlandse kampioenstrui rondrijdt nu hij zijn Europese tricot moest afgeven - ging goed mee. Toch opvallend, want Van der Haar had tijdens de opwarming nog zijn schouder ontwricht.

Sterke Sweeck in beginfase

Niemand bleek in de eerste helft van de cross opgewassen tegen zandduivel Laurens Sweeck. De voormalige Belgische kampioen moest even afrekenen met een kettingprobleem, maar trok in de derde van negen rondes vervolgens een gaatje in de lange zandstrook. Sweeck keek niet achterom en stoomde gewoon door. Vanthourenhout leek op een modderig stuk toch nog de oversteek te kunnen maken, maar de kersverse Europese kampioen bleef even haperen en zag het gat zo alleen maar groter worden.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Achter Sweeck zaten ze echter niet stil. Ook een onverwachte naam toonde zich: de 21-jarige Witse Meeussen, vorig weekend nog derde op het EK voor beloften. Meeussen reed zowaar een tijdje op de derde plaats, maar moest passen toen Van der Haar en teamgenoot Vanthourenhout het tempo opdreven. Dat duo kreeg in de zesde ronde ook Sweeck terug in het vizier toen die eindelijk eens minder goed door de zandstrook reed.

Tweestrijd in slotronde

Van der Haar kreeg vleugels en naderde tot op zes seconden van Sweeck, om in ronde zeven vervolgens tot op het wiel van de voormalige Belgische kampioen te komen. Vanthourenhout moest passen en viel alleen maar verder terug: het publiek in Niel mocht in de laatste twee rondes dus uitkijken naar een tweestrijd. (Lees verder onder de foto)

©  BELGA

In de voorlaatste ronde zette Sweeck zich nog eens op kop voor de zandstrook, maar ver reed hij niet. Hij en Van der Haar gingen dus samen de slotronde in. Sweeck zette de Nederlander nog voor de zandstrook onder druk en had bij het opdraaien ervan al enkele meters voorsprong. Van der Haar moest ook van de fiets, waarna de vogel gaan vliegen was.

Sweeck kwam met drie tellen voorsprong op Van der Haar over de meet en pakte zo na de Wereldbeker van Maasmechelen zijn tweede zege van dit seizoen. Hij is meteen ook de nieuwe leider in de Superprestige. Michael Vanthourenhout kwam op ruim een halve minuut als derde over de meet. Eli Iserbyt kreeg tijdens de cross af te rekenen met een zadelbreuk, maar vocht zich nog knap terug naar de vierde plaats.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Uitslag Superprestige Niel:

1) Laurens Sweeck

2) Lars van der Haar

3) Michael Vanthourenhout

4) Eli Iserbyt

5) Witse Meeussen

6) Toon Vandebosch

7) Niels Vandeputte

8) Emiel Verstrynge

9) Kevin Kuhn

10) Corné van Kessel

Tussenstand Superprestige na twee manches:

1) Laurens Sweeck - 28 punten

2) Eli Iserbyt - 27 ptn

3) Lars van der Haar - 27 ptn

4) Michael Vanthourenhout - 24 ptn

5) Toon Vandebosch - 20 ptn

6) Niels Vandeputte - 17 ptn

7) Kevin Kuhn - 13 ptn

8) Quinten Hermans - 12 ptn

9) Witse Meeussen - 11 ptn

10) Felipe Orts - 9 ptn

AANGERADEN
Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten

Meest gelezen uit de buurt