Dit wou niemand missen: na zeventien jaar eindelijk nog eens een derby tussen Malinwa en Racing

David met dochter Chloë en zoontje Lucas. ©  Joren De Weerdt

Mechelen -

Zeventien jaar, zolang was het geleden dat KV Mechelen en Racing Mechelen nog eens een derby speelden. En ook al was het deze keer maar een mini-derby in tweede amateurklasse, toch wou niemand de clash tussen Jong KVM en de eerste ploeg van Racing missen. Bijna vierduizend toeschouwers voor een match in de lagere reeksen, het moet een unicum zijn.

Ward Bosmans

De Racing-supporters verzamelden al drie uur voor de wedstrijd aan het Oscar Van Kesbeeckstadion. Van daaruit vertrokken ze rond 12u met bussen richting AFAS-stadion. Een afstand van nauwelijks 700 meter die omwille van de veiligheid verplicht met de bus moest overbrugd worden. Ook de spelers van Racing deden dat. Om 11.30 uur werden ze als helden uitgewuifd door hun supporters. De spelersbus baande zich een weg door een groen rookgordijn. “We love you Racing, we do. We love you Racing we do”, klonk het uit zeshonderd kelen die een erehaag vormden.

Sabrina en haar zoontje Jax zijn echte Racingers. © Joren De Weerdt

Eén grote familie

Sabrina Vervloet en haar zoontje Jax Iwens (5) zijn helemaal klaar voor de match. “De Racing is mijn thuis. Ik ben hier opgegroeid. Ik ben al heel mijn leven Racinger, al ben ik met mijn vader wel enkele keren mee naar KV geweest. Hij is een echte kakker. Mijn zoontje speelt hier voetbal bij de U6. Nee, ik heb geen schrik om met Jax tussen de supporters te gaan staan. Wij zijn één grote familie. Iedereen waakt over hem. Na de match komen we weer naar ons eigen stadion. Dan is er hier nog een feestje, ongeacht het resultaat. Wij blijven altijd zingen.”

Joeri, Jurgen, Ken, Steven en François zijn al heel hun leven Racing-supporter. © Joren De Weerdt

Eén euro per honderd meter

Ook Joeri, Jurgen, Ken, Steven en François zijn al heel hun leven supporter. “Hoe wij naar deze match toeleven? Het is iets heel speciaal zo’n derby. De vorige keer, in 2005, waren we er ook bij. Het werd toen 2–2. Een van de doelpunten voor Racing werd gemaakt door Kjell Hermans. Daarom heet mijn zoon ook Kjell. Of we vandaag ook tevreden zijn met 2-2? Dat hangt af van de omstandigheden, maar we gaan altijd voor de winst. Je moet wel weten dat Jong KVM een profploeg is. Ze trainen elke dag en de spelers worden klaargestoomd voor de eerste ploeg. Als we bloed, zweet en tranen zien van onze spelers, zijn we content. Het is wel jammer dat we met de bus moeten gaan. Daardoor zijn de tickets duur. We betalen ongeveer 1 euro per 100 meter verplaatsing. Ik denk dat het goedkoper geweest was om een helikopter in te zetten, dan ons te verplichten met de bus te gaan. Er staat trouwens ook al een waterkanon paraat, maar ik denk niet dat het nodig zal zijn vandaag.”

Slechts kilometer stappen, maar verplicht 17km verplaatsing met de bus.

Bart Pepermans had niet verwacht dat er zoveel volk zou zijn voor een ‘derby van den Aldi’ © Joren De Weerdt

Derby van den Aldi

Eén van de bekendste supporters van Racing is radiopresentator Bart Pepermans. “Mijn vader bracht mij destijds al mee naar de matchen van Racing. Ik had toen zo’n grote toeter mee in het groen en wit. Destijds liepen de supporters van Racing en Malinwa nog door elkaar. Ik dacht dat er voor deze match wat minder interesse zou zijn, het is tenslotte maar een derby van den Aldi. Maar de voorbije dagen bouwde de spanning op. Het zal een match worden op het scherp van de snee. Ik verwacht dat wij zullen winnen met 1-3.”

Een van de racing-supporterbussen had rood-gele zetels © Joren De Weerdt

Route van zeventien minuten

Even over 12u zet de colonne van zeven bussen met zeshonderd Racing-supporters zich in gang. De politie heeft een route uitgestippeld die maar liefst zeventien minuten duurt. Een van de bussen blijkt rood-gele zetels te hebben. Als dat maar goed komt.

©  Joren De Weerdt

In het stadion van KV Mechelen vult het Racing vak zich snel. De groen-witte aanhang maakt meteen evenveel lawaai als de paar duizend kakkers. “Nog liever dood dan geel en rood, nog liever dood dan geel en rood”, klinkt het uit het bezoekersvak. Ook Yirki en Ilias zingen uit volle borst mee.

“We drinken ons zat crimineel en steken die van Racing op nen borstelsteel”, is het antwoord dat uit de thuistribune schalt.

Het thuisvak was goed gevuld. ©  Joren De Weerdt

Kakker voor altijd

David Dua, zijn dochter Chloé en zijn zoontje Lucas zijn echte kakkers. “Toen ik nog in Brussel woonde, was ik supporter van Anderlecht, maar sinds ik hier woon, ben ik een echte kakker. We komen normaal gezien altijd naar de eerste ploeg kijken, maar dit konden we niet missen. Dit is geschiedenis. Voor Jong KVM zijn er normaal gezien 200 à 300 supporters, vandaag zijn we met meer dan 3.000. We verwachten een overwinning vandaag.”

Jonathan en Cindy sloten speciaal hun zaak om naar de derby te komen. © Joren De Weerdt

Speciaal de zaak gesloten

Jonathan en Cindy staan vlakbij het vak van de Racing supporters. “Dat is niet bewust. Dit is ons plekje bij alle thuismatchen. Nee, we zijn niet bang van de Racing-supporters. Het is de eerste keer dat we naar Jong KVM komen kijken, speciaal voor de derby. We hebben er zelfs speciaal onze zaak, Café pleintje op de Veemarkt, voor gesloten. Het is onze eerste derby en natuurlijk gaan we die winnen.”

De pintjes staan klaar om geconsumeerd te worden. ©  Joren De Weerdt

Heidi en Tom hebben zich al bevoorraad. Voor hen staan een rij pintjes klaar om geconsumeerd te worden. “Normaal komen we alleen naar de eerste ploeg kijken, maar dit wilden we niet missen. Nee, de meeste spelers kennen we niet bij naam. We hebben al een paar derby’s meegemaakt. De sfeer is uniek. We zijn met dezelfde vrienden als anders.“

Groen-wit feestje

Om twee uur gaat de match van start. De sfeer zit er meteen in. Ondanks dat net voor de aftrap een vuurpijl op het veld beland, blijft daarna alles onder controle. Wanneer een KV-speler een hoekschop neemt vlakbij het Racing-supportersvak krijgt die allerlei beledigingen naar het hoofd geslingerd. “Vuile kakker”, is zo wat het meest deftige wat we kunnen horen. Tot de rust gaat de wedstrijd gelijk op. Diep in de tweede helft scoort Racing Mechelen het winnende doelpunt. Het leidt tot een bijna delirium in het bezoekersvak. Ook de kakkers blijven uit volle borst hun ploeg aanmoedigen.

Het is uiteindelijk Racing dat met de drie punten gaat lopen. En dat is meteen het sein voor een groot feest aan het Van Kesbeeckstadion.

Voor de massaal opgetrommelde politie bleef alles ook na de match relatief rustig. Bij het ter perse gaan was er geen melding van ernstige incidenten tussen KV en Racing-supporters.

Na de overwinning was het nog feest aan het Oscar Vankesbeeckstadion. © Joren De Weerdt

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten